01.03.2014 / Kentsel Dönüşüme AYM 'Dur' Dedi


“Anayasa Mahkemesi”, “CHP”
nin açtığı davada, imar planlarını geçersiz hale getirdiği ve büyük rantlara neden olduğu eleştirisi yapılan “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun”daki çok önemli düzenlemeleri iptal etti. “Yüksek Mahkeme”nin iptal ettiği düzenlemeler arasında kanun uyarınca yapılacak planların “İmar Kanunu” ve diğer kanunlardaki (“Zeytinciliğin Islahı”, “Orman Kanunu”, “Turizmi Teşvik Kanunu”, “Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu”, “Kıyı Kanunu”....) kısıtlamalara tabi olmayacağı ve kamuya ait taşınmazların bedelsiz olarak ilgili idarelere devredileceğine ilişkin hüküm ile bu kanun kapsamında açılacak davalarda yürütmenin durdurulması kararı verilmeyeceğine ilişkin düzenleme de yer alıyor. “AYM”nin iptal ve durdurma kararlarının kanun kapsamında yürütülen kentsel dönüşüm uygulamalarını büyük ölçüde etkileyeceği belirtildi. Bu kanun kapsamında yapılan işlemlere karşı açılan binlerce davada artık mahkemeler yürütmenin durdurulması kararı verebilecek.

Kentsel Dönüşüme AYM 'Dur' Dedi 

“Etiler Polis Okulu” Arazisi

 

“AYM”nin iptal kararı verdiği kanun, son olarak “Etiler Polis Okulu”nun devri ile ilgili yolsuzluk iddialarında gündeme gelmişti. 17 Aralık soruşturması dosyasına giren eski “Çevre ve Şehircilik Bakanı” Erdoğan Bayraktar’a ait olduğu iddia edilen konuşma kayıtlarında Etiler’deki polis okulu arazisinin “afet riski taşıyan alan ilan ederek ranta açılmasını sağladığını” söylediği iddia edilmişti. 400 metrekarelik arazinin akıbetine ilişkin 24 Temmuz 2013’te “Kiptaş” Genel Müdürü İsmet Yıldırım ile konuşan Bayraktar, “Çatalca’daki arazinin rezerv alanı ilan edilmesini” istemesi üzerine Yıldırım’a zaten araziye hukuksuz olarak 3 katı emsal verdiğini belirterek “Ben neye istinaden yapayım bunu? Bizi asarlar ya!” dediği öne sürüldü.

 

3. Havalimanı Bölgesinde Dava Yolu Açıldı

 

İptal edilen yasadan faydalanılarak İstanbul’da bir çok noktada kentsel dönüşüm için düğmeye basılmıştı. “Fikirtepe”, “Havalimanı” ve “Zeytinburnu”ndaki dönüşümler ilk akla gelen. “AYM”nin gerçekleştirdiği iptallerin en çok “3. Havalimanı Projesi”ni etkileyeceği tahmin ediliyor. Çünkü havalimanının yapılacağı alan içinde orman arazisi de bulunuyordu. “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” 3 bin 500 hektar alana kurulacak havalimanın büyük bir kısmını “6306 Sayılı Kanun” çerçevesine almıştı. Bazı köyler afet riski altındaki alan olarak ilan edilmişti. Ancak “AYM”nin yaptığı bu değişiklik ile başta o bölgede oturan köylüler ve arsa sahipleri olmak üzere birçok kişi projeyi mahkemeye taşıyabilecek.

 

Gazete Vatan - 01.03.2014, Cumartesi