01.05.2014 / 140 Bilim Adamı 10 Yıl Bunun İçin Uğraştı


Başlarında “Yale”den Türk Prof., 140 bilim adamı 10 yıl bunun için uğraştı.

Çeçe Sineği 

“Yale Üniversitesi” öğretim üyesi Prof. Dr. Serap Aksoy başkanlığındaki 140 kişilik uluslararası ekip, çeçe sineğinin oluşan gen haritasını çıkarttı.

 

Yaklaşık 10 milyon dolara mal olan çalışma, çeçe sineği genomunun 366 milyon genetik harften oluştuğunu ve insan genomunun yüzde 10’u kadar büyüklükte olduğunu gösterdi. “Yale” öğretim üyesi Prof. Dr. Serap Aksoy, “Uyku hastalığının önlenmesinde, konak durumunda olan çeçe sineğinin kontrolü hiç kuşkusuz önemli bir yer tutuyor. Elde ettiğimiz gen haritası sayesinde sineğin özellikle koku alma, görme, bağışıklık sistemi ve üreme fizyolojisinde rol oynayan önemli genler ve proteinler hakkında çok önemli bilgiler edinilmiş durumda. Bu bulgular ışığında çeçe sineği mücadelesinde yeni tuzaklar ve daha etkili hedef yerleri geliştirilebilir” dedi.

 

Anne Çeçe, Yavrusunu Sütle Besliyor

 

Sineğin ilginç üreme şekli ile ilgili birçok yeni gen de keşfedildiğini söyleyen Prof. Dr. Aksoy, “Anne sinek, memelilerde olduğu gibi rahminde süt bezinden salgılanan süt ile yavrusunu beslemekte ve her 10 günde bir sadece bir yavru doğurmakta. Bir dişi sinek 3-4 aylık yaşantısında 8-10 yavru üretmekte” dedi.

 

Gazete Vatan - 01.05.2014, Perşembe

Aksoy, Serap