01.08.2014 / Bilim Dünyasını Sarsan Keşif!
Rusya’da bulunan yeni bir dinozor fosili, bilim dünyasında tartışılmaya devam ediyor. Bu kalıntılardan yola çıkılarak, dinozorların tümünün tüylerle kaplı hayvanlar olduğu tezi öne sürülüyor.
“BBC”nin haberine göre, “Belçika Kraliyet Enstitüsü” doğa bilimleri uzmanı Dr. Pascal Godefroit, “Bu büyük bir keşif, bu bizim dinozorlara bakışımızı tamamen değiştirecek” diye konuştu.
1 metre boyundaki kısa kollu, uzun arka bacaklara sahip, güçlü omuz kasları bulunan sahip bu dinozorlar “kulindadromeus zabaikalicus” olarak adlandırılıyor. “Kulindadromeus zabaikalicuslar”, dişleri sebzeleri ve yaprakları çiğnemek için gelişmiş otobur dinozorlar olarak biliniyor.
Daha önce, tüylü etobur sınıfından “terepot” cinsine ait dinozorların fosilleşmiş kalıntıları Çin’de keşfedilmişti. Rusya’daki 220 milyon yıl önce yaşamış dinozorların kalıntıları farklı bir tür olan otobur familyasına ait ve kabarık tüylerle kaplı oldukları zannediliyor.
Araştırmayı yürüten “Belçika Kraliyet Enstitüsü Doğa Araştırmaları Merkezi”nde görevli Dr. Pascal Godefroit, “Buluntulara göre tüylerin kökenleri düşündüğümüzden daha eski olarak milyonlarca yıl önceye dayanıyor olabilir; bu büyük bir sürpriz” diye konuştu.
“Cork Üniversitesi”nden Dr. Maria McNamara, “Dinozorların buruşuk derili korkunç yaratıklar olduğu düşünülmesine rağmen aslında derileri tavuklarınkine benzer kabarık tüylerle kaplıydı” dedi.
“Bristol Üniversitesi”nden Prof. Mike Benton, “Bizim araştırmamız bütün dinozorların tüylü olduğu anlamına gelmiyor, özellikle de yetişkinlerin” dedi ve ekledi: “Bazıları genç hayvanlar gibi tüylerini ömür boyu taşırken, diğerleri büyüdüklerinde tüylerini döküyor ve derileri pullarla ya da kemikli tabakalarla kaplı bir hal alıyordu. Buradaki esas önemli nokta, dinozorların aslında hepsinin potansiyel olarak tüyleri olduğu ve sıcak kanlı hayvanlar olabileceği. Tüyler ilk olarak iletişim ve yalıtım için kullanıldı, daha sonra uçmak için adapte edildi.” Fakat “Londra Ulusal Tarih Müzesi”nden Dr. Paul Barrett’in bu konuda kuşkuları var: “Birçok tüyün yapısı dallı budaklı, daha çok merkezden yayılan şeritler halinde. Bu yapıdaki tüylere sahip kuş yok ve biyolojistlerin anlamaya çalıştığı evrim modellerinin hiç biri bu tür bir anatomi taşımıyor.”
Gazete Vatan - 01.08.2014, Cuma
01.08.2014