01.08.2014 / Çiftçi Kuraklığın Pençesinde
“Konya Ovası”nda üreticiler susuzluk nedeniyle yer altı sularına yüklenince rezervler ciddi derecede azaldı. “Sapanca”da su seviyesi giderek düşüyor.
Kuraklığın etkisini giderek artırdığı Türkiye’de tarım da sekteye uğruyor. Türkiye’nin tahıl ambarı “Konya Ovası”nda yer altı sularının hızla azalması çiftçileri endişelendiriyor. “Selçuklu Ziraat Odası” ve “İl Koordinasyon Kurulu” Başkanı Faruk Çöklü yaptığı açıklamada, “Üreticilerimiz sulu arazilerde bu yağış açığını kapatmak için özellikle yer altı su kaynaklarına çok yüklendi. Bu da rezervlerde ciddi derecede azalmaya sebep oldu. ‘DSİ’den aldığımız bilgilere göre su kaynaklarımız gereksinimi karşılayacak düzeyde değil” dedi.
“Karapınar Ziraat Odası” Başkanı Hikmet Bozaklı ise “Bölgenin sorununun göz önünde bulundurulması gerekiyor. Çiftçi yer altı sularını kullanmayıp ne yapsın?” diye konuştu.
Dünyanın fındık üretim merkezlerinden “Doğu Karadeniz”de fındık hasadı beklenenden erken başladı. “Trabzon Ticaret Borsası”ndan yapılan açıklamada “Fındık hasadını yerden ve fındıklar tam olgunlaştıktan sonra yapınız. Çünkü, olgunlaşmadan hasat edilen fındıklar hem çabuk bozulacak hem de randımanı düşük olacak” denildi.
Hayvanlar Susuz
Kayseri’den Nevşehir’e uzanan “Kızılırmak” üzerindeki adacıklarda yaşayan ördek ve kazlar, kuraklık nedeniyle suyun azalması üzerine yiyecek bulmakta zorlanıyor. Hayvanlar, Avanos ilçe esnafının bıraktığı kuru ekmek ve yemek artıklarıyla karınlarını doyurmaya çalışıyor.
Sapanca’da Tehlike Çanları
“Sapanca Gölü”nde kuraklık nedeniyle su seviyesi giderek düşüyor. Daha önce yalnızca “Sakarya Büyükşehir Belediyesi”nin şehir içme suyu şebekesi için su aldığı, bazı sanayi kuruluşlarının da su çektiği gölden, geçen yıldan itibaren “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi” de su almaya başladı. Daha çok “Kartepe”den gelen 14 güçlü dere suyuyla beslenen “Sapanca Gölü”, iki belediyenin her gün daha da artan gereksinimi karşılamak için su çekmesi, gölü besleyen derelerden 10’unun kuruması, diğer kaynaklar üzerinde de sayıları 30’u bulan su şirketlerinin tesis kurması nedeniyle beslenemez hale geldi. Bu yaz başından itibaren de su seviyesinde düşüş görülmeye başladı.
Yetkililer, göldeki su seviyesinde dikey olarak 2 metre 54 santim düşüş olduğunu belirterek, tüm umutların önümüzdeki sonbahar ve kış mevsiminde yağacak kar ve yağmurlara bağlandığını söyledi.
Aydınlık Gazetesi - 01.08.2014, Cuma
01.08.2014