01.10.2014 / Uzmanlardan Kurban Bayramı Uyarısı
Yılda bir de yeseniz dozunu kaçırmayın...
Kurbandan kurbana et gören vatandaşa, “aşırıya kaçmayın” uyarısında bulunan uzmanlar, kurban kesimi ve ve tüketimi konusunda yapılması gerekenleri anlattı.
“Kurban Bayramı”nın gelmesine sayılı günler kala uyarılarda bulunan “TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi” Başkanı Sedat Kuru, kurban kesiminde ve etin muhafaza edilmesi konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.
Sedat Kuru hazırladığı bilgilendirme yazısında, kurban keserken ve eti muhafaza etmede dikkat edilmediği taktirde halk sağlığını tehdit edecek sorunlara yol açılacağı belirtti. Kuru şu uyarılarda bulundu: “Öncelikle kesim sırasında hijyen kurallarına çok dikkat edilmeli. Giysilerin ete temasından kaçınılmalıdır. Deriye ve sakatata temas eden eller yıkanmadan ete temas edilmemelidir. Kurbanda kesilen etlerin sağlıklı bir şekilde tüketilebilmesi ve uzun süre saklanması için etin dinlendirilmesi, parçalanması ve uygun koşullarda muhafazasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Uygun hijyen ve saklama koşullarında muhafaza edilmeyen veya parçalama ve diğer işlemler sırasında gerekli itina gösterilmeyen etler, ciddi gıda zehirlenmelerine sebep olabilir.
“İyi Dinlendirilmeli”
Ette bozulmanın en önemli emareleri renk değişimi, kokuşma ve tat değişimidir. Özellikle kan etin bozulmasında büyük rol oynamaktadır. Kurban eti kesinlikle derinin dış kısmı, sakatatlar ve toprağa temas etmemelidir. Kesim sonrasında etler, asgari 5-6 saat uygun muhafaza koşullarında dinlendirilmelidir. Dinlendirilmeyen etlerin kalitesi düşer, et sertleşir, tüketim kalitesi azalır ve hazmı zorlaşır. Etler parçalanarak muhafaza edilecekse kullanılacak bıçak ve kesim tahtasının, kıyma haline getirilecekse kıyma makinesinin temiz olması gerekmektedir.”
“Aşırı Et Tüketmek Sağlık Problemlerine Yol Açabilir”
Öte yandan “Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü” sorumlusu diyetisyen Hülya Kamarlı, bayramda et tüketimiyle ilgili vatandaşlara uyarılarda bulundu. Kırmızı etin toplumda sık tüketilebilen bir besin olmadığını vurgulayan Kamarlı, “Yılda bir gün et yiyoruz diye aşırıya kaçmak sağlık problemlerine yol açabilir. Gereğinden fazla et tüketiminden kaçınılması gerekmektedir. Almamız gereken miktardan daha fazla doymuş yağ, kolesterol ve protein alırız. Bu durumda özellikle kalp-damar hastaları, diyabet, hipertansiyon ve böbrek hastaları için risk oluşturmaktadır” dedi.
Kamarlı, “Kırmızı etin doymuş yağ ve kolesterol oranı yüksektir. Bu nedenle çok yağlı kısımlar tüketilmemeli, etin üzerindeki görünür yağlar temizlenmeli ve sakatatlar mümkün olduğunca tüketilmemelidir. Herhangi bir sağlık problemi bulunmayan kişiler bayram süresince günlük 90-120 gramı geçmemek kaydıyla et tüketebilirler. Kurbanlık hayvan ilk kesildiğinde ölüm sertliği olarak adlandırdığımız sertlik oluşur. Bu sertlik hem etin pişirilmesinde hem de sindiriminde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olacağı için et önce serin sonra soğuk ortamda en az 24 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir” diye konuştu.
Aydınlık Gazetesi - 01.10.2014, Çarşamba
01.10.2014