01.11.2011 / Limuzinler Pahalı Gelince Angus'a Rağbet Yağdı


İlk kez ithal edilen limuzin pahalı gelince vatandaş angusa yöneldi.

Limuzinler Pahalı Gelince Angus'a Rağbet Yağdı 

“Kurban Bayramı”na sayılı günler kala hayvan pazarlarındaki hareketlilik de arttı. Bu yıl ilk kez ithal edilen limuzinler pahalı bulununca vatandaş angus ve yerli hayvana yöneldi. Fiyatlar küçük başlarda 500 ile 700 TL, büyük başlarda da 4 bin ile 15 bin TL.’yi buldu.

 

Besici Arif Güney, Macaristan’dan gelen limuzin türü büyükbaşların fiyatının 15 bin TL.’ye kadar çıktığını söyleyerek, vatandaşların daha ucuz olan yerli ve anguslara yöneldiğini kaydetti. Besici Mustafa Çalışkan da 4 tür ithal büyükbaş sattığını ancak limuzin ve simental gibi türlerden çok 70 tane angus sattığını belirtti.

 

“Kurban Bayramı”na 5 gün kala, kurbanlık hayvan satışları da hızlanmaya başladı. Ancak bu yıl “Et Balık Kurumu”nun ithal ettiği 18 bin hereford, simental ve limuzin türü büyükbaş hayvanlara olan talep, 2 bin gibi sınırlı bir sayıda ithal edilen ancak daha hesaplı olan anguslara ve yerli büyükbaşlara göre düşük kaldı. Angus ve yerli büyükbaş hayvanların fiyatları ortalama 4 ile 7 bin TL. arasında değişirken limuzin 10-15 bin TL., simental 7-10 bin TL. ve hereford ise 10-15 bin TL. arasında daha yüksek fiyatlara satışa sunuluyor. Eti daha az lezzetli olan anguslar da, hırçın dahi olsalar bu yıl vatandaşlar tarafından aranır oldu. Öte yandan küçükbaş hayvan fiyatları da, 400 TL. ile bin TL. arasında değişmeye başladı.

 

Fiyatlar Bu Yıl Pahalı mı?

 

Kurbanlık hayvan satın almaya gelen vatandaşlar da, fiyatların yüksekliğinden dert yandı. Büyükbaş hayvanları, ancak birçok kişi bir araya gelip alabileceklerini söyleyen İsmal Küçük, 6 bin 500 TL.’ye buldukları angusu alacaklarını söyledi. Bir diğer müşteri Hüseyin Korkmaz da, geçen yıl 6 bin TL.’ye yerli büyükbaş aldıklarını söyleyerek, bu yıl da hesaplı olduğu için yerli büyükbaş hayvan alacaklarını kaydetti. Büyükbaş hayvanların yanına dahi yaklaşamadıklarını söyleyen bir başka müşteri Metin Ay da, “Fiyatları bin TL.’ye kadar çıkan küçükbaşlardan satın alacağız” dedi.

 

CHP’den ‘İthal’ Hayvana Eleştiri

 

Macaristan’dan ithal edilen limuzinler siyasetin de gündemindeydi. CHP Milletvekili Umut Oran angusların yerine ithal edilen limuzinleri eleştirdi. Oran, bu bayram kurbanların Meksika’dan geldiğini, angusun yerine de limuzin geldiğini belirterek, “2002 yılında ancak 12 bin canlı hayvan ithal eden Türkiye’de bu sayı geçen yıl 112 bine çıktı. Artış yüzde bin. 2002 yılında 31 bin hayvan ihraç etmişiz. Peki geçen yıl kaç hayvan ihraç etmişiz? Yedi bin. Yani AKP’den önce canlı hayvan ihraç eden Türkiye, AKP’den sonra Meksika sığırına muhtaç kalmış” diye konuştu.

 

İthal Hayvan Etini Fazla Bekletmeyin, Kararabilir!

 

Türkiye’nin ilk yerli et zinciri olan “Bonfilet”in yönetim kurulu başkanı Hakan Akkoyun, ithal etin, sığırların yolculukta yaşadığı stres nedeniyle erken bozulduğunu söyledi. İthal etin yerli ete göre daha erken karardığını belirten Akkoyun, “Yerli etin raf ömrü ortalama 7 gündür. Ancak ithal olarak gelen canlı hayvanlar yolda stres yaptığı için kanı etin içinde kalıyor. Bu nedenle renk pigmentleri değişip daha erken kararıyor. İthal etin ömrü bu nedenle 4-5 güne iniyor. Yani ömrü yüzde 30 azalıyor” dedi. Akkoyun, canlı hayvanların ithal edildikten sonra 1.5 ay dinlendirilmesi gerektiğini belirtti. Kendilerinin de canlı ithal hayvan aldığını ifade eden Akkoyun şöyle konuştu: “İthal et kalitesiz olur mantığı yanlış. Çünkü şu an ithal edilen chevrolet, simental ve limuzin cinsi sığırlar tamamen et için yetiştiriliyor. Yani eti yerli sığırlardan daha iyi. Ancak tek sorun uzun yoldan geldikleri için yorgun ve stresli olmaları. Bazı üreticiler dinlendirmeden kesim yapıyor. Raftaki ete dikkat etmek gerekiyor. Sığırlar çok hassas. Ahırdaki yeri bile değiştirildiğinde yerini beğenmeyip 3 gün yem yemiyor.”

 

‘Süper’ Kurban Kampanyası

 

Diğer yandan marketlerde de 500 TL.’nin altında kurbanlık bulunmamaya başladı. Süpermarketlerde küçükbaşların fiyatları 575 TL.’den , büyükbaşların fiyatları da tek hissede 695 TL. oldu. “Carrefoursa”da küçükbaş koli 670 TL., “Real Hipermarket”te bir hisse büyükbaş ve koç koli 670 TL., “Migros”ta 16-18 kiloluk koç 675 TL.’den satışa sunuluyor.

 

Kalpazan Kurbanı Olmayın!

 

“Kurban Bayramı” nedeniyle kurulan hayvan pazarlarında besicilerin sahte parayla dolandırılmasını önlemek için polis ekipleri broşürler dağıtıp, satıcıların sahte parayı nasıl tanıyacaklarını uygulamalı olarak anlattı. Sahte parayı tanımak için güneşe tutup, saklı olan Atatürk portresine bakmanın yanlış olduğunu ifade eden polisler, “Artık dolandırıcılar, kalpazanlar gizli Atatürk portresini bile yapıyorlar. Bütün kağıtlar buruşturulduğunda katlanır ve öyle kalır. Ama banknotlar buruşmaz. Tanımanın en kolay yolu katlayıp, buruşup buruşmadığını kontrol etmektir” uyarısında bulundu.

 

Gazete Vatan - 01.11.2011, Salı