02.03.2014 / Doğanın Fedakar Anneleri
Yunan fotoğrafçı Kyriakos Kaziras tarafından çekilen çarpıcı görüntülerde, anne aslan 9 aylık yavrusunu, nehirden karşıya geçirmeye çalışıyor... Anne aslan hem azgın sulara kapılmamak için mücadele ederken hem de yavrusunu taşıyor... Yunan fotoğrafçı gittiği bir gezi sırasında bu kareyi yakaladığını ve çok etkilendiğini dile getirdi... Yavrusunu sorunsuz nehirden karşıya geçiren anne aslan, Yunan fotoğrafçı tarafından böyle görüntülendi...
“Youtube”de yayınlanan bu görüntüler bir köpeğin annelik duygusu şaşırtıyor. Köpek, yerde yatan yavrusunu önce koklamaya başlıyor. Görüntüde yavrusunun ölü olduğunu anlayınca burnunu kullanarak üzerini toprakla kapatması görülüyor. Yavru köpeğin üzerini tamamen kapatarak gömen anne köpek daha sonra oradan uzaklaşıyor.
Golden Retriever cinsi yavru köpek havuza düşüyor. Yavrusunun boğulacağını gören anne havuza atlayarak yavrusunu karaya çıkartıyor. İzleyenlerin şaşkınlıklarını gizleyemediği görüntüler sanal alemde izlenme rekorları kırıyor. İşte annenin yavrusu için verdiği o mücadele...
Kenya’da bir uçurumun kenarındaki yavru aslanı kendini feda ederek kurtaran anne aslan göz yaşarttı. Dik ve derin bir uçuruma yuvarlanan ve orada çaresizce kurtarılmayı bekleyen yavru aslan için önce “aile meclisi” toplandı. Üç dişi bir erkek aslan uçurumun kenarında bir süre plan yaptı. Önce dişi aslanların bir kurtarma girişimi oldu. Aşağı doğru hamle yaptılar. Ancak cesaretleri pek yetmedi ve geri döndüler. Artık iş başa düşmüştü. Anne aslan yavrusunun inlemelerine daha fazla dayanamadı ve operasyona başladı. Ve müthiş bir operasyonla aşağıya kendini attı. Yavrusunu tutunduğu uçurumdan ensesinden yakaladı ve güvenli bölgeye çıkardı. Tüm bu dramatik operasyonu ise vahşi hayat fotoğrafçısı Jean-Francois Largot belgelemeyi başardı.
Sadece tropikal yağmur ormanlarının yoğun olarak bulunduğu dünyanın en büyük 3. adası olan Borneo adasında bulunan Proboscis maymunları yiyecek için 40 metre genişlikteki nehri geçmek zorunda kaldı. Maymunlar 20 metre yükseklikteki ağaçtan yavrularıyla birlikte riskli bir atlayış yaptı. Yaklaşık 20 metre yükseklikteki ağaçtan 40 metre genişlikteki nehrin karşısına atlamaya çalışan maymunlar nehrin ortasına çakılarak büyük tehlike yaşadı. Gruptan ilk atlayışı dişi maymunlar yaparken, erkek maymunlar riski görüp arkadan atladı. Kucağında yavrusuyla atlayan maymunlar, suya inerken ayak ve ellerini önce suya temas ettirerek yavrusunu sert vuruştan kurtardı. Suya düşen maymun ve diğer hayvan leşleriyle beslenen timsah ise, bu kez yanlış yerde gizlenirken büyük bir ziyafetten yararlanamadı. Bölgede yaşayanlar, Proboscis maymunlarının nehir geçişini yılda 2 ya da 3 kez yaptıklarını, insanların bulunduğu bir ortamda ise tehlikeli atlayışı yapmadıklarını söyledi. Doğal ortamda sadece Borneo adasında bulunan Proboscis maymunları, Malezya hükümeti tarafından koruma altında bulunuyor. Yetişkin erkeklerin ağırlığı 24 kilo olabilen Proboscis maymunların boyu ise 75 santimetreye kadar ulaşıyor.
Milliyet Gazetesi - 02.03.2014, Pazar
02.03.2014