02.10.2014 / HES'lere Karşı Derede Düğün Pozu
Hidroelektrik santrallerle yok olan doğaya dikkat çekmek istediler. En mutlu günlerinde fotoğraf stüdyosunun değil “Kamilet Deresi”nin soğuk sularının yolunu tuttular.
Belgesel fotoğrafçısı Taner Kılınç, Karadeniz bölgesinde yapılmakta olan hidroelektrik santrallere derelerin içinde çektiği düğün fotoğraflarıyla tepki gösterdi. Fotoğraflar kurgu değil, gerçek... Çiftler, fotoğraf stüdyosu yerine Artvin Arhavi’de yer alan “Kamilet Deresi”nin soğuk sularına girdi.
Taner Kılınç, Arhavili... “Gola Kültür Sanat Ekoloji Derneği”nin önderliğinde yapılan “Kamilet Vadisi”nde arıcılığı anlatmak amacıyla çekilen belgesel için 2 yıl boyunca bölgede çalışmış. O günlerde “Kamilet”i daha yakından tanımış... “Doğu Karadeniz'in en önemli vadilerinden... İnanılmaz güzel bir yer. Organik tarım yapılıyor. Arıcılık gelenekselleşmiş. İnsanlar, sırtlarına aldıkları kovanları 14-15 kilometrelik patika yollarda taşıyorlar. Bu çok özel el değmemiş vadiye, ‘HES’ yapılana kadar araçlar giremiyordu. ‘HES’ inşaatını duyunca tepki göstermek istedim. Ne yapabilirim diye düşündüm. Bu fotoğrafları çekmek aklıma geldi.”
Sıra Yaylalarda
Taner Kılınç, “HES”lere karşı fotoğraf çekimini kabul eden çiftlerle ilgili de bilgi verdi. “Hepsi Artvinli... Bölgede yaşamıyorlar ancak sahip çıkıyorlar. Bölgelerini çok seviyorlardı. Projeyi de sevinçle karşıladılar... Araçla belli bir yere kadar gittik. Taşlık yolda yürüdük. Vadinin altına geldik. Yamaçtan inerken epey zorlandık. Gelinin gelinlikle yürümesi daha zor oldu. 1 saat boyunca derede kaldık... İlk başta soğuk gelse de alıştık. Hatta çekimler bittiğinde epey eğlendik de...”
Amaç farkındalık yaratmaktı. Taner Kılınç’a göre işe yaradı da... Örnek yarattılar, denizde çekim yapanlar da oldu.
Taner Kılınç, doğaya ilişkin projelere devam edecek. Bir sonraki adım yaylalar... Diyor ki, “İnsanlar doğayı yok ediyor. Fotoğraflar kalıyor. ‘Kamilet’te ‘HES’ durduruldu. Ama tehlike başka yerler için de devam ediyor”.
“Söze Gerek Yok”
Ercan Soysal ve eşi Aylin Soysal Temmuz ayında dünya evine girdi. Ankara’da yaşıyorlar. Ercan Soysal bir yazılım firmasında çalıyışor, Aylin Soysal ise öğretmen. Ercan Soysal, neden stüdyoda değil de bir derenin içinde fotoğraf çektirdiklerini anlatıyor...
“Arhavi’deki ‘HES’ ve maden çalışmalarını yıllardır eleştiriyorduk. Dereler yok olmasın, bu güzellikle bir sonraki nesillere de aktarılabilsin diye bu fotoğrafları çektirdik. Zor oldu elbette... Dere çok soğuktu. Bütün giyisilerimiz ıslandı. Ama bütün bu zorluklara değdi. Eleştirinin her zaman sözle olması gerekmiyor. Bazen bir kare fotoğraf her şeyi anlatmaya yetiyor. Ne kadar çok farkındalık yaratırsak bu katliam o kadar önlenebilecektir. Karşı duran ne kadar çok ses çıkarsa gücümüz o kadar çok yetecektir.”
Aydınlık Gazetesi - 02.10.2014, Perşembe (Özlem Konur Usta)
02.10.2014