02.10.2014 / Kaplumbağa Severler İşbaşında
Kaplumbağa Kurtarma Timi
“Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi” (Dekamer) yaralı deniz kaplumbağaları için harekete geçti. Ege ve Akdeniz sahili boyunca 100 kilometrede bir belli yerlere bırakılmak üzere toplam 22 taşıma tankı yaptırıldı.
“Dekamer”, 6 yılda 75 deniz kaplumbağasını hayata döndürdü. “Dekamer” müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska, “En kısa tedavi 3-4 ay sürüyor. Buraya gelen kaplumbağaların durumu ölümcül oluyor. Antibiyotik tedavisi, serum ve beslenmelerini düzgün biçimde yapıyoruz. Bakım ve tedavi uzun bir süreç alıyor. Bakımı 2 yıla yakın süren kaplumbağalar oldu. Soğukkanlı hayvanlar olması sebebiyle de bunların vücutlarında ilaçların etki mekanizması yavaş seyrediyor” dedi.
Binde Biri Yaşayabiliyor
Yumurtadaki yavruların henüz yuvadan çıkma ve çıktıktan sonraki süreçte yetişkin hale gelmesi mucizelere bağlı... Bin yavrudan yalnızca bir tanesi ergenliğe ulaşabiliyor. Prof. Dr. Yakup Kaska, “Dolayısıyla ergen olarak yaralı bulunan bir ergin kaplumbağanın tedavisinin tamamlanarak doğaya gönderilmesi demek, neredeyse bin yavrunun 25 yıl boyunca bakılmasına eşdeğer bir popülasyona katkı sağlamak demektir” diye konuştu.
Taşıma Tankları Hazır
“Dekamer’, yaralı deniz kaplumbağalarının en kısa sürede merkeze ulaşmasını sağlamak amacıyla Akdeniz ve Ege sahili boyunca 100 kilometrede bir belirli bir yere bırakılmak üzere 22 taşıma tankı yaptırdı. Canlı sağlığını tehdit etmeyecek şekilde cam, elyaf karışımından yapılan tanklar ‘Doğa Koruma Milli Parklar Bölge Müdürlükleri’, sivil toplum kuruluşları ve gönüllü vatandaşlara teslim edilecek. Böylece, herhangi bir ihbarda, yaralı deniz kaplumbağaların en kısa sürede tekrar merkezimize ulaşmasını sağlayacağız” diye konuştu.
Aydınlık Gazetesi - 02.10.2014, Perşembe
02.10.2014