02.12.2012 / Yok Böyle Sahtekarlık!
Daha fazla kar etmek için vatandaşın hayatına kastedenler insafsızlıkta sınır tanımadı.
“Türkiye Ziraatçiler Derneği”nin bir aylık araştırmasından çıkan bulgular pes dedirtti: Çikolataya hayvan yemi katılıyor. Kuru üzümler mazota bulanıyor. Kemik külünden lahmacun yapılıyor. Kaçak çaylar domuz kanıyla renklendiriliyor. Sucuklarda at ve eşek eti kullanılıyor...
“Türkiye Ziraatçiler Derneği”nin (TZD), “gıda sahtekarlığı” araştırmasından şok sonuçlar çıktı. “TZD”, tüm Türkiye’de yaptıkları bir aylık bir çalışma sonucu hileli gıdalarla ilgili 51 yöntem tespit etti. Dernek Başkanı İbrahim Yetkin, gıda üretimi yapan kayıtlı ve denetlenen 21 bin 600 firma içinden ancak 9 bin 100’ünün olumlu rapor aldığını belirterek, hileli gıda imalatının ve satışının artık bir sektör haline geldiğini ileri sürdü. Sahte ürün pazarının 6 milyar dolara yaklaştığını söyleyen Yetkin, hileli gıdada da inanılmaz bir tablo ile karşılaştıklarını söyledi.
Sucuklara Eşek Eti: Hileli gıdalarla ilgili tespit ettikleri 51 yönteme dair örnekler veren Yetkin, şunları söyledi: “Kıymalı pideye domuz kıyması karıştırılıyor. Kuru üzümler kurutulmadan önce mazota bulanarak haşerelere karşı önlem alınıyor. Eski dönerlerin üzerine yeniden et konularak satılıyor. Yağ ve kemik külünden lahmacun yapılıyor. Kaçak çaylar domuz kanıyla renklendiriliyor. Yüzde 100 dana eti diye satılan sucuklarda at ve eşek eti, kanatlı eti kullanılıyor. Sucuk salam imalatında kullanılan sarımsak kireç suyuyla soyuluyor. Tereyağına bitkisel yağ katılıyor. Yoğurta bitkisel yağ ve jelatin katılıyor.”
Çikolataya Hayvan Yemi: “Yağlı tulum peynirine nişasta katılıyor. Şekerlemelerin içine domuz jelatini katılıyor. Küp şekeri kalıp haline getirmek için mumsu maddeler kullanılıyor. Çikolataya hayvan yemi katılıyor. Tatlılara antep fıstığı yerine bezelye katılıyor. Küf tutmuş ve bayatlamış peynirler, eritilerek eritme peynir olarak piyasaya sürülüyor. Tatlılarda Antep fıstığı yerine bezelye ve yeşile boyanmış yer fıstığı kullanılıyor. İncirler hidrojen peroksitle ağartılıyor. Bozuk, ezik ve kurtlu incirlerden incir lokumu gibi ürünler yapılıyor.”
Gazete Vatan - 02.12.2012, Pazar
02.12.2012