03.03.2014 / Sular Çekilince Ortaya Çıktı!
“Karaçomak Barajı”nda sular çekilince tarihi mezarlık ortaya çıktı.
“Karaçomak Barajı”nda tarihin en düşük su seviyesi yaşanıyor. Türkiye’de her geçen gün hissedilmeye başlanan kuraklığın en çok etkilediği Kastamonu’da, “Karaçomak Barajı”nda da su seviyesi giderek düşüyor.
Tarihi Mezarlık Gün Yüzüne Çıktı
Kastamonu’nun içme suyu ihtiyacının karşılanması için yapılan “Karaçomak Barajı”nda, yağışların yeteri kadar yağmaması nedeniyle su sıkıntısı yaşanıyor. Yıllık 23 milyon metreküp suya ihtiyacı olan “Karaçomak Barajı”nda şu an 6 milyon metreküp su kalırken çekilen su nedeniyle daha önce bilinmeyen tarihi bir mezarlık ortaya çıktı. Mezar taşlarında Arabi harfle yazılar bulunurken, mezarların hangi döneme ait olduğu belirlenemedi. Suların çekilmesiyle gün yüzüne çıkan mezarların bir kısmının varlığını yitirdiği görüldü. Mezar taşları incelendiğinde kadın, erkek ve çocuk mezarları olduğu anlaşılıyor.
Öte yandan barajdan içme suyu tedarik eden vatandaşlar ile baraj çevresinde yaşayan köylüler, baraj içerisinde bulunan toplu mezar nedeniyle tedirgin olduklarını belirtti. Bazı vatandaşlar, daha öne barajdan kullandıkları içme suyunu mezarlıkların ortaya çıkması sonrası başka kaynaklardan tedarik ettiklerini söylediler.
Son yılların en kurak mevsimini yaşayan Kastamonu’da hem içme suyu hem de sulama suyu temini ve taşkın koruma amaçlı projelendirilip 1973 yılında hizmete sunulan “Karaçomak Barajı”, tarihinin en düşük su seviyelerinden birine ulaştı. Normal su kotunda 23 milyon metreküp göl hacmi, 1.54 kilometrekare göl alanı olan “Karaçomak Barajı”nda doluluk oranının şu an yüzde 19 seviyesinin altına düştüğü belirtildi. Su seviyesinin düşüklüğü yüzünden barajın üst tarafında en az 16 futbol sahası büyüklüğünde bir alan açığa çıkarken, kış mevsiminde de yeteri kadar kar yağışı olmaması, barajın eski doluluk seviyesine ulaşmasına yönelik umutları aynı zamanda tüketmiş oldu.
4 Aylık Su Kaldı
Normal su kotunda göl yüzeyinin deniz seviyesinden yüksekliği 889.50 metre iken, şu an göl yüzeyinin deniz seviyesinden yüksekliği 869.12 metreye düştü. Buna göre, barajın su seviyesi 20 metre 38 santime düştü. 2 bin 596 hektarlık bir alana sulama hizmeti veren “Karaçomak Barajı”ndan ayrıca yılda 9 milyon metreküp içme suyu sağlanıyor. Günlük 25 bin ton içme suyu sağlanan barajdan “Kastamonu Belediyesi Su Arıtma Tesisi”ne aylık 750 bin ton içme suyu veriliyor. Baraja gelen su kaynaklarının kuruduğu “Karaçomak Barajı”nda, içme suyu olarak kullanılan 3 milyon metreküp içme suyu, Kastamonu’ya 4 ay kadar temin edilebilecek.
“Devlet Su İşleri (DSİ) Kastamonu Bölge Müdürlüğü”nün ikinci gölet projesinin bir an önce hayata geçmesi bekleniyor. Baraj içindeki suların azalmasıyla geçen yıllarda projesi hazırlanan ve bir türlü hayata geçirilemeyen ikinci içme suyu için yapılması planlanan “Kırık Barajı”nın bir an önce yapılması gerekiyor.
“Karaçomak Barajı”nda suların çekilmesini tehlikeli gördüklerini belirten Amatör Balıkçı Nevzat Arslan (35), “Kastamonu’da kuraklık tehlikesi var. Barajlarda suların çekilmesi içme suyunun bitmesi sinyalini veriyor. Onun için bir önlem alınması gerekiyor. Ben, 25 yıldır Kastamonu’da ikamet ediyorum. İlk defa suların çekildiğini görüyorum” dedi.
Önceki yıllarda “Karaçomak Barajı”nda su seviyesinin yüksekte olduğunu belirten Emrah Çilingir (25) de, şimdi suların çekilmesiyle mezarlıkların ortaya çıktığını ve önümüzdeki yıllarda aynı sorunu yaşamamak için “Kırık Barajı”nın bir an önce hayata geçirilmesini istedi.
Eşi ile birlikte daha önce “Karaçomak Barajı”na balık tutmaya geldiğini ifade eden Hüsniye Ölçer (70), şu an barajda suların çekildiğini ve bu yüzden mezarların ortaya çıktığını belirterek, “Önümüzdeki yıllarda susuz kalacağız. Sular çekilmiş, eskiden taşlar ağaçlar suyun içerisindeydi. Mezarlığın ortaya çıktığını görünce artık barajdan su içmiyorum” dedi.
Gazete Vatan - 03.03.2014, Pazartesi
03.03.2014