04.10.2019 / Sorunlar Bu Yıl da Beklemesin!
Seçim, fikir çatışmaları, tatil dönemleri gibi nedenlerle sürekli ertelenen hayvan hakları, nadir hastalıklar, teknoloji bağımlılığı gibi sorunların yeni yasama döneminde “Meclis”te görüşülmesi bekleniyor. İlk olarak bugün hayvan haklarına ilişkin rapor “Meclis”e sunulacak.
“Meclis”in açılmasıyla nadir hastalıklar, teknoloji bağımlılığı, bitkilerin korunması ve hayvan hakları gibi birçok sorunun çözümü için çalışmalar yapılacak. Geçen yıl da gündeme gelen konularla ilgili sorunların çözümü bürokratik engeller, fikir uyuşmazlıkları ve seçim gibi nedenlerle sürekli askıya alınmıştı. Vatandaş, bu yasama döneminde konularla ilgili hızlı hareket edilmesi ve uzmanlarla görüş bilirliği içinde çözümlerin belirlenmesini talep ediyor.
Çözüm için ilk ele alınacak konu hayvan haklarının ihlali. “TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu”nun raporu bugün “Meclis”e sunulacak. Türkiye gündeminden düşmeyen olaylarda, zanlılara verilen cezaların artırılması öngörülüyor. Hayvanları koruma kanunu kapsamında altıncı maddeye dokunulmaması gerektiği belirtiliyor. Böylece hayvan bulunduğu yerden alındıktan sonra küpelenip aşılanarak alındığı yere bırakılacak.
33 Maddelik Öneri
Üzerinde neredeyse tüm siyasi partilerin görüş birliğine vardığı taslak raporda 33 öneri bulunuyor. Bunlardan bazıları şöyle:
“Hayvanları Koruma Kanunu”nun adı “Hayvan Hakları Kanunu” olarak değiştirilmeli. Hayvanlar hukuk öznesi sayılmasa da hukuk nesnesi de (eşya) sayılmamalı. Bir hayvan neslini yok etme, öldürme, acımasızca ve zalimce eylemlerde bulunma, hayvanların cinsel istismarı ve dövüştürme suç kapsamına alınmalı. Hayvanlara yönelik suç işleyenlerin hayvan sahibi olması engellenmeli. İnternet üzerinden hayvan dövüşü duyurusu katalog suç kapsamına alınmalı. Hayvanlara yönelik işlenen fiillerin cezalandırılmasında sahipli-sahipsiz hayvan ayrımına son verilmeli.
“Hayvanat Bahçesine İzin Verilmesin”
Sahibi olduğu hayvanı sokağa atan kişilere ciddi yaptırımlar getirilmesi talep edilen raporda, “Sokağa terk edilen bir hayvanın sahipli olduğunun anlaşılabilmesi için kimliklendirmeye ilişkin mevzuat ivedilikle yürürlük kazanmalıdır” denildi. Kedi ve köpek satışının yasaklanması gerektiği kaydedilen raporda, şehir merkezlerinde hayvanat bahçesi açılmasına izin verilmemesi isteniyor.
……………………………………
Aydınlık Gazetesi - 04.10.2019, Cuma
04.10.2019