05.06.2013 / AKP'den Orman Katliamına Yasal Kılıf
“Gezi Parkı” için direniş sürerken yeni bir “doğa katliamı” geliyor.
“Türk Petrol Yasası”ndaki “milli menfaatler” ibaresini kaldıran “AKP Hükümeti”, şimdi de sözde “Tabiatı Koruma Kanunu” adı altında “Milli Parklar Kanunu”nu kaldırıyor.
Türkiye’deki bütün Milli Parkları imara açacak düzenleme “TBMM Genel Kurulu” gündeminde. “Tabiatı ve Biyolojik Çeşitliliği Koruma Kanunu” adını taşıyan ancak doğa katliamına yasal dayanak oluşturacak düzenleme, doğal alanlardaki korumayı kaldırıyor, kıyı ve ormanlar başta olmak üzere doğal alanları ve sit alanlarını yapılaşmaya açık hale getiriyor.
İşgalcilere Af Geliyor
Düzenlemenin 20’nci maddesinde “Tabii durumuna uygun hale getirilemeyen alanlar buna en yakın yaşama alanına dönüştürülür” deniyor. Hükümet, “en yakın yaşam alanı” ifadesini, düzenlemenin içine kasıtlı olarak muğlak ve ucu açık bir şekilde koydu. Çevre ve ormancılık mevzuatına hakim uzman hukukçular bu hükmün, işgaller yoluyla yapılaşmaya açılan tabiat alanlarında bu kanunsuzluğu yapanlar için bir af niteliğin taşıdığını belirterek, bunu düzenleme içindeki en tehlikeli hüküm olduğunu belirtiyor.
Talan İçin ‘Abant Modeli’
Tasarının 29’uncu maddesinde, “Bu kanun kapsamına giren alanlarda ‘2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’na göre kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi ve turizm merkezi olarak ilan edilecek yerler için bakanlığın uygun görüşü alınır” ifadesi yer alıyor. Bu hüküm, koruma alanlarının imara açılacağının en somut ifadesi ve tek yetkili makam olarak da bakanlık olacak. Ayrıca, düzenlemenin 10’uncu maddesi, milli parklar ve tabiat parklarındaki kamu hizmet tesislerinin il özel idarelerince, işletme devri yoluyla özelleştirilmesini de meşru hale getiriyor. Maddenin ikinci bendinde “Korunan alanda işletme yetkisi, kısmen, talepte bulunmaları halinde il özel idarelerine, belediyelere, bu yasanın amacına uygun faaliyetler yürüten vakıf ve derneklere ilgili bakanın onayı ile devredilebilir veya geri alınabilir” deniyor. “Bolu İl Özel İdaresi”nin “Abant Tabiat Parkı”nda daha önce izlediği benzer uygulama sonucunda Abant’ta büyük bir talan gerçekleşmiş, Abant adeta halktan tecrit edilmişti. Çevre örgütleri Abant’ta yaşanan fiili durumun yasal hale getirilerek, bütün tabiat parklarında uygulanmasının önünü açacak bu hükmün derhal düzenlemeden çıkarılmasını istiyor.
Bugüne kadar yürürlükte olan “Milli Parklar Kanunu” da kasıtlı olarak yürürlükten kaldırılıyor. Çünkü, doğa koruma alanlarında “HES” kurulmasını bu yasa engelliyordu. Yargı, yapılan itirazları değerlendirirken “Milli Parklar Yasası”ndaki koruma hükümleri doğrultusunda karar vermek zorunda kalıyordu. Tasarıda yer alan “9.8.1983 tarihli ve 2873 sayılı ‘Milli Parklar Kanunu’ yürürlükten kaldırılmıştır” ifadesi, işte bu koruma kalkanını tarihe gömüyor.
“AKP Hükümeti” geçen hafta “TBMM Genel Kurulu”ndan geçirdiği “Yeni Türk Petrol Kanunu”yla da eski kanundaki “milli menfaatler” ibaresini ve “TPAO”nun devlet adına petrol araması hakkını kaldırmıştı.
Aydınlık Gazetesi - 05.06.2013, Çarşamba
05.06.2013