05.09.2019 / Bölgemizde Rakun Köpeği Görüldü


“Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü” ile “Iğdır Üniversitesi” iş birliğinde “Sarıkamış Ormanları”nda yürütülen proje kapsamında kurulan fotokapana, Türkiye’de daha önce rastlanmayan “rakun köpeği” takıldı.
Rakun Köpeği
Üniversitemiz akademisyenlerden Öğr. Gör. Ayşegül Çoban öncülüğünde yürütülen proje ile “Sarıkamış Ormanları’, ‘Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı’ ve ‘Yaban Hayatı Koridoru’ndaki Etobur Türlerin Araştırılması Projesi” kapsamında bölgeye kurulan fotokapanlarda “rakun köpeği” (nyctereutes procyonoides) görüntüleri kaydedildi.

Türkiye’de ilk kez “Sarıkamış Ormanları”nda görüntülenen “rakun köpeği”nin doğal yayılış alanı Japonya, Çin ve Rusya’nın doğusu olarak biliniyor. İstilacı bir tür olarak tanımlanan “rakun köpeği”, bugüne kadar Türkiye sınırlarında tespit edilmese de tüm Avrupa ve Rusya sınırları içinde yayılım gösteriyor. En yakın yayılım alanı olarak Türkiye’nin doğu sınırında bulunan Gürcistan biliniyor.

Hepçil Beslenme Alışkanlığı Var

Yabancı ve istilacı olması nedeniyle Avrupa ülkelerinde bu türle mücadele ediliyor. Söz konusu türle ilgili “DKMP Genel Müdürlüğü” yetkilileri çalışmalara başlarken yapılacak incelemeler ışığında gerekli tedbirler alınacak. Köpekgiller familyasına ait türün, hem et hem de ot yediği ve tek eşli olduğu biliniyor. Yapı olarak 55 santimetre boya ve 20 santimetre yüksekliğe sahip “rakun köpeği”, bir batında 6-10 yavru doğurabiliyor.

https://www.igdir.edu.tr sitesinden alınmıştır. - 05.09.2019, Salı