06.01.2019 / Türkiye’den Akdeniz'e Günde 144 Ton Atık Plastik
“Dünya Doğayı Koruma Vakfı” (WWF) raporunda, Akdeniz’in plastik kirliliği seviyesi en yüksek denizlerden biri olduğu belirtildi. Türkiye’den günde 144 ton atık geldiği kaydedildi. Raporda, Türkiye’de kişi başı poşet tüketiminin yıllık 440 adet, toplamda ise 35-36 milyar adet olduğu belirtildi.
“WWF-Türkiye” İletişim Müdürü Tolga Yücel, “Plastik Kapanından Çıkış: Akdeniz’i Plastik Kirliliğinden Kurtarmak” başlıklı raporun Akdeniz’in yanı sıra Ege bölgesini kapsadığını, Marmara ve Karadeniz’e ait rakamların bilinmediğini belirtti. Yücel, Türkiye’nin yanlış yönetilen plastik atık sıralamasında 14’üncü olduğunu söyledi.
Afrika Ülkelerinde Yasaklandı
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı” verilerine göre, Türkiye’de yılda yaklaşık 30-35 milyar poşet kullanıldığını aktaran Yücel, şunları kaydetti: “Bakanlık kişi başı tüketim rakamını ilk yıl itibarıyla 440’tan 90’a düşürmeyi hedefliyor. 2025’e kadar bu rakamı 40’a kadar düşürmek hedefleniyor. Ancak artık birçok ülke poşeti yasaklama noktasında. Örneğin Akdeniz çanağında, İsrail ve Fas poşeti yasaklayacaklarını açıkladı. Avrupa Birliği de bu yönde çalışmalar yapıyor. Hatta aralarında Kenya’nın da bulunduğu birçok Afrika ülkesi, poşeti tamamen yasakladı.”
Dönüşebilen Yüzde Bir
Plastik kirliliğinde poşetlerin oranı çok yüksek olmamakla birlikte, doğa üzerinde en çok tahribatı veren plastik atıklar arasında olduğunu da vurgulayan Yücel, poşetlerin geri dönüşüm oranının yüzde 1 olduğunu söyledi.
Aydınlık Gazetesi - 06.01.2019, Pazar
06.01.2019