07.08.2019 / WWF’den Munzur’a Dokunma Çağrısı


“Tunceli Munzur Vadisi”
ve çevresindeki maden projeleri ile ilgili yaptığımız haberin ardından “WWF Türkiye” (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) tarafından da
Munzura dikkat çekildi. “WWF Türkiye”nin sosyal medya hesaplarından “#MunzuraDokunma” etiketi ile yapılan paylaşımlarda, “Kaz Dağları” gibi, Munzurdaki ekolojik sistemlerin de madencilik faaliyetleri nedeniyle tehdit altında olduğu belirtildi.
Munzur'a Dokunma
109 bitki türüne ev sahipliği yapıyor

“Munzur”un, “Önemli Doğa Alanı” statüsünde bir bölge olduğu ve şimdiye kadar doğallığını büyük ölçüde koruduğunun kaydedildiği paylaşımda, “17’si sadece ‘Munzur Vadisi’nde bulunan 109 bitki türüne ev sahipliği yapıyor, 11 kelebek türü için uluslararası öneme sahip. ‘Munzur’ aynı zamanda ‘Güneydoğu Anadolu’ ile ‘Doğu Karadeniz’ arasındaki önemli bir geçiş alanı, yaban hayatı için bir ekolojik koridor niteliğinde. Yıllar sonra Tunceli’de görülen Kafkasya leoparı ve hassas bir tür olan kaya yediuyuru ile dağ engerekleri için önemli bir yaşam alanı. ‘Munzur’ kızıl akbabaların, yaban keçilerinin de yuvası. ‘Munzur’da yapılacak herhangi bir madencilik faaliyeti, buradaki ekolojik sistemleri parçalayabilir ve geri dönüşü olmayan zararlar verebilir. ‘Kaz Dağları’ndan ‘Munzur’a, yaşamı savunmaya devam etmeliyiz” ifadeleri kullanıldı.

“19. Munzur Kültür ve Doğa Festivali” kapsamında gerçekleştirilen panellerde endemik bitkilerin yer aldığı ve doğal yaşamın korunduğu “Tunceli Munzur Dağları”nın da aralarında bulunduğu birçok alanda maden faaliyetleri yeniden gündeme gelmişti. Halihazırda 145 maden projesinin bulunduğu kentte maden arama ruhsatı verilen saha 42 bin hektar büyüklüğündeki “Munzur Milli Parkı”ndan daha büyük bir saha.

Cumhuriyet Gazetesi - 07.08.2019, Çarşamba (Kayhan Ayhan)