08.05.2014 / Müthiş Keşif!


Çin’in güneyinde yeni bir dinozor türü keşfedildi. Burnu diğer türlerinkinden uzun olan bu yeni türe “Pinokyo Rex” adı takıldı. “Pinokyo Rex”, avcı dinozorlar olarak bilinen “Tiranozor” familyasına ait.

Pinokyo Rex-2 

Yırtıcı ve etçil dinozor türünün boyu 9 metreyi buluyor ve boynuzu andıran uzun bir burnu var.

 

Bir inşaat sahasında bulunan fosilin kazılarını “Edinburgh Üniversitesi”nden bilim insanları yaptı.

66 milyon yaşındaki dinozorun bilimsel adı “Qianzhousaurus sinensis”, ama bilim insanları ona uzun burnu nedeniyle “Pinokyo” diyor.

 

Dr. Stev Brusatte, keşfi şöyle anlatıyor:

 

“Pinokyo, görünüş olarak diğer tiranozorlardan çok farklı. Burnu çok ince ve uzun ve üzerinde bir dizi boynuz var. Onun bir takma ada ihtiyacı olduğunu düşündük ve uzun burnu nedeniyle ‘Pinokyo’ adını verdik.”

 

Bilim insanları “Pinokyo”nun görüntüsü karikatürleri andırsa da en az diğer tiranozorlar kadar tehlikeli olduğunu söylüyor.

 

Burnu Neden Uzun?

Pinokyo Rex-1 

“Pinokyo’nun burnunun benzer dinozor türlerinden üç kat daha uzun olmasının bir nedeni olmalı.”

Bilim insanlarının görüşü bu, ancak kesin nedeni henüz bulunamadı.

 

Dr. Brusatte’ya göre nedeni beslenme şekliyle ilgili olabilir: “Tiranozor türlerinden en bilineni heybetli ve ikonik görüntüsüyle ‘T-Rex’. ‘Pinokyo’nun kemikleri ‘T-Rex’e göre daha küçük. Bu onun benzer türlere göre daha hızlı bir avcı olduğunu ve farklı avlandığının göstergesi olabilir.”

 

“Pinokyo”nun diğer tiranozorlara göre daha ince olan dişleriyse, tüylü dinozorlar ve kertenkele cinsleri gibi daha küçük hayvanlarla besleniyor olabileceğini gösteriyor.

 

“Uzun Burunlu Dinozorlar Gerçekmiş”

 

“Pinokyo”nun keşfi, son yıllarda bulunan farklı dinozor fosilleri hakkında yeni bir tartışma başlatabilir.

Geçen yıllarda Moğolistan’da da hortuma benzer burunları olan iki dinozor iskeleti bulunmuştu. Bu da tiranozorların daha önce bilinmeyen bir familyası olabileceğine dair kuşkuları artırdı.

 

Moğolistan’da bulunan fosillerin genç dinozorlara ait olması nedeniyle kesin bir çıkarımda bulunamamış olan bilim insanları için “Pinokyo”nun keşfi büyük bir fırsat.

 

Dr. Brusatte “Bu tam da aradığımız kanıt, uzun burunlu dinozorlar gerçekmiş” diyor.

 

Araştırmacılara göre, Moğolistan ve Çin’de yapılan keşifler, uzun burunlu dinozorların Asya’da geniş bir alana yayıldığının da göstergesi.

 

Bu keşiften yola çıkarak, Asya’da “Kretase” yani “Tebeşir Dönemi” olarak bilinen, günümüzden yaklaşık 142 milyon yıl önce başlamış ve yaklaşık 80 milyon yıl devam etmiş dönemde, farklı avlarla beslenen bir kaç tiranozor türü yaşamış olabileceği belirtiliyor.

 

Gazete Vatan - 08.05.2014, Perşembe