11.03.2019 / Aslan Balığı Tüketelim
Antalya’nın “Demre” ilçesinde düzenlenen bir toplantıda “aslan balığı”nın tanıtımı yapıldı, konuklara aslan balığı ikram edildi. İlk kez aslan balığı yiyen Hülya Özbek, “Tavuk tadındaydı. Umarım tezgahlarda da yerini alır” dedi.
Zehirli Diken Işınları Var
Aslan balıkları yakalandıklarında 500-600 gram kadar oluyor. Yağlı ve lezzetli olan eti, yağda veya ızgarada pişiriliyor. Projenin koordinatörü “Yüksek Balıkçılık Teknolojisi” mühendisi Merve Karakuş, sırtında ve karnında bulunan zehirli diken ışınları nedeniyle balığın korkutucu göründüğünü belirtti. Balık temizlenirken, dikenlerinin dikkatli bir şekilde çıkarılması gerekiyor.
Çanakkale’den Hatay’a…
Tanıtım toplantısı, “Balon ve Aslan Balıklarının Yayılım Alanlarının ve Olası Mücadele Yöntemlerinin Araştırılması” (BAYOM) projesi kapsamında düzenlendi. “BAYOM”, “Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü” (TAGEM) ile merkezi Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan “Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretim ve Eğitim Enstitüsü”nce ortaklaşa yürütülüyor.
Proje kapsamında Çanakkale’den Hatay’a kadar balıkçıların yakaladığı aslan ve balon balıkları inceleniyor. Biyolojik örnekleme yapılarak yayılma nedenleri araştırılıyor. Aslan balığının eko sisteme çok zararlı olduğu biliniyor.
Yamyam Balık
Merve Karakuş şu bilgiyi verdi:
“Aslan balıkları, denizlerimize ‘Süveyş Kanalı’ndan geçmiş, istilacı bir türdür. Balık yumurtalarını, balık larvalarını tüketir. Hatta kendi yavrularını bile tüketerek kanibalist (yamyam) bir yaşam sürer.”
Aydınlık Gazetesi - 11.03.2019, Pazartesi
11.03.2019