11.09.2020 / Yaban Hayvanlarının Nüfusu 50 Yılda Yüzde 68 Azaldı


İki yılda bir yayımlanan “Yaşayan Gezegen” serisinin 2020 sayısı, son 50 yılda canlı türlerinin popülasyonlarının yüzde 68 azaldığını ortaya koydu. Biyolojik çeşitlilikte görülen ortalama üçte iki oranındaki düşüşün nedenlerinin başında çevre tahribatı yer alıyor.
Yaban Hayvanı Sayısı Hızla Azalıyor
“WWF” (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ve “Londra Zooloji Derneği”nin (ZSL) iki yılda bir hazırladığı “Yaşayan Gezegen” serisinin “2020 Yaşayan Gezegen Raporu” çıktı. Rapora göre, “Covid-19” gibi hayvan kaynaklı hastalıkların ortaya çıkışında da etkili olan çevre sorunları, dünya genelinde memeli, kuş, çift yaşamlı, sürüngen ve balık popülasyonlarının ortalama üçte iki azalmasına yol açtı.

“Londra Zooloji Derneği” tarafından sunulan “Yaşayan Gezegen Endeksi”ne (YGE) göre doğa tahribatı ve yaban hayvanlarının yasadışı veya kontrolsüz ticareti omurgalı türlerin küresel popülasyonlarındaki ortalama yüzde 68’lik düşüşün arkasındaki başlıca nedenler olduğunu gösteriyor.

“WWF”den yapılan açıklamaya göre, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de doğal alanlar ve tür popülasyonları hızla azalıyor: Örneğin, “Ereğli” ve “Hotamış Sazlıkları”, “Seyfe”, “Tersakan” ve “Eşmekaya” gölleri olmak üzere Anadolu’daki pek çok göl son 20 yıl içinde kurudu. Acil önlem alınmadığı takdirde “Tuz Gölü”, “Beyşehir”, “Eğirdir”, “Akşehir”, “Burdur”, “Eber”, “Kulu Gölü” ve diğerleri de kuruma tehlikesiyle karşı karşıya.

Son 30 yıl içinde İstanbul’un ormanlarının çeşitli nedenlerle yüzde 17 buçuk azaltıldığı belirtilen açıklamada, “Son günlerde ülke genelinde sıklaşan orman yangınları yalnızca ağaçları değil burada yaşayan canlı popülasyonlarını da olumsuz etkiliyor. Biyoçeşitlilik açısından çok zengin bozkır ekosistemlerimiz aşırı otlatma ve erozyon riskiyle karşı karşıya” denildi.

Tatlı Su Habitatlarında Büyük Düşüş

1970-2016 yılları arasında 4 binden fazla omurgalı türünün 21 bine yakın popülasyonunu izleyen “YGE”, tatlı su habitatlarında bulunan yaban hayatı popülasyonlarının yüzde 84’lük bir düşüş yaşadığını gösteriyor. Yılda yüzde 4’e karşılık gelen bu oran, bir habitat türünün ortalama popülasyonunda görülen en keskin düşüş.

Dünyada Alarm Zilleri Çalıyor

“WWF” Küresel Direktörü Marco Lambertini, “2020 Yaşayan Gezegen Raporu, insanlığın neden olduğu doğa yıkımının sadece yaban hayatı popülasyonları üzerinde değil, aynı zamanda kendi sağlığımız ve hayatımızın tüm yönleri üzerinde de felakete varan etkilere yol açtığını açıkça ortaya koyuyor. Kanıtları görmezden gelemeyiz. Yaban hayatı popülasyonlarındaki bu ciddi düşüş, doğadaki düzenin bozulduğuna ve doğal sistemlerin çökmesiyle birlikte dünyamız için alarm zillerinin çaldığına dair önemli bir kanıt” diye konuştu.

BirGün Gazetesi - 11.09.2020, Cuma