13.03.2014 / 4 Milyar $ Çöpte!
Her yıl 4 milyar dolarlık plastik çöpe atılıyor. Bunun küçük bir bölümü çöp toplayıcılar eliyle yeniden ekonomiye kazandırılıyor. Bu büyük serveti gören Belçikalı “Ravago”, gözünü çöpe dikti.
Avrupa’nın ikinci büyük plastik hammadde tüketicisi olan Türkiye, her yıl plastik ithalatı için 12 milyar dolar harcıyor. Cari açığı olumsuz etkileyen bu durumun çözümü ise çöp kutularında saklı. Plastik hammadde üreticisi “Ravago Türkiye”nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Onur, “Çöpte 4 milyar dolar yatıyor. Eğer çöplerdeki plastiği ekonomiye kazandırabilirsek yurtdışından plastik hammaddesi ithal etmekten kurtuluruz. Bu sayede hem cari açık azalır hem de ülkemizde yeni ve güçlü bir endüstri kurmuş oluruz” diye konuştu.
Çözüm Evlerden Başlamalı
Onur, çöplerdeki plastiğin toplanıp geri dönüştürülmesi için kapsamlı bir organizasyona ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. Evsel atıkların “kağıt toplayıcılar” tarafından toplandığına dikkat çeken Mehmet Onur, “Kağıt toplayıcılar her gün el arabalarıyla tonlarca plastik malzeme topluyor. Ancak biz bunun kurumsal hale getirilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi ve ekledi: “İşe evlerden başlamak gerekiyor. Vatandaşın evindeki tüm çöpleri sadece bir mavi torbada toplamak yerine; ayrı cinslerdeki çöpleri 3 ayrı torba ile tasnif etmesi teşvik edilmeli. Bu konuda yerel yönetimlere büyük görev düşüyor.”
Bunun için belediyelerin bağlı olduğu “İçişleri Bakanlığı” ile “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı”nın harekete geçmesi gerektiğini anlatan Onur, “Ayrıştırılmış plastik çöpü almaya hazırız. Bunları almak, işlemek isteyecek başka gruplar da çıkacaktır. Dolayısıyla devlet de buradan kazanacak” dedi.
2 Yıl Evinde Çalışıp Hammadde Buldu
“Ravago Türkiye” Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Onur, şirketin sektör için bir okul haline geldiğini söyledi. Şirket içi ve şirket dışı çalışanların önerileri ve projelerini dikkate aldıklarını belirten Onur şöyle konuştu:
“Şirketimizde çalışan bir arkadaşımız bir gün teknik bir proje ile geldi. Yeni bir plastik hammadde üretmek istediğini söyledi. Biz de kendisine izin vererek yardımcı olduk. Evinde 2 yıl boyunca çalışarak aşınma direnci yüksek, esnek ve düzgün kalıp özelliği taşıyan TPU isimli malzemeyi geliştirdi. Daha sonra geliştirdiği malzemeye sermaye koyarak üretilmesini sağladık. Şimdi hem kendisi kazanıyor hem de biz TPU plastik malzemesini tüm dünyaya Türkiye’de üreterek ihraç ediyoruz. Bu tür hızlı kararlar alarak çalışanları da yapımıza dahil ediyoruz. Bu tür yeniliklere her zaman açığız.”
30 Milyon $’ı Hemen Yatırmaya Hazırız
“Ravago Türkiye”, toplanacak plastiğin hepsini almak için ilk harekete geçecek firma olacak. “Ravago Türkiye” Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Onur, şunları kaydetti: “52 yıldır kauçuk ve plastik geri dönüşüm teknolojileri üzerinde çalışıyor ve bunları kullanıyoruz. Bu imkan ile hurda toplanması üzerine kurallar ve gerekli şartlar sağlandığında söz konusu en son teknolojiye sahip geri dönüşüm tesisini hemen Türkiye’de de kurabiliriz. 30 milyon dolarlık yatırımı hemen yaparız. İzmir, Ankara, İstanbul, Adana ve Antep gibi lokasyonlarda bu tesisleri açılabiliriz. Bugüne kadar bu alanda yatırım yapmamamızın tek nedeni, toplamadaki kaostur...”
Gazete Vatan - 13.03.2014, Perşembe
13.03.2014