13.03.2019 / Yılın Üçte İkisinde Kirli Hava Soluyoruz


“Çevre Mühendisleri Odası” Türkiye’nin 2018 yılı hava kirliliği raporunu açıkladı. Ölçüm yapılabilen illerden alınan verilere göre 60 milyon kişi kirli hava soluyor.
Kirli Hava Soluyoruz!
“TMMOB Çevre Mühendisleri Odası” dün “2018 Yılı Hava Kirliliği Raporu”nu kamuoyuyla paylaştı. 2018 yılı boyunca yapılan ölçümler değerlendirilerek Türkiye’nin hava kirliliği tablosu gözler önüne serildi. Toplam 45 farklı ildeki istasyonlarda yapılan ölçümler, bu bölgelerde yaşayan yaklaşık 60 milyon kişinin PM10’a (toz) maruz kaldığını ortaya çıkarttı. Yani Türkiye’de 60 milyon kişi yılın yaklaşık 3’te 2’sinde kirli hava soluyor. Raporda dikkat çeken bir başka ayrıntı ise 2018 yılında PM10 ölçümlerinin gerçekleştirildiği istasyonların önemli bir kısmında yeterli veri alımının yapılamamış olması. Yeterli veri alımının olmadığı 37 ildeki istasyonların çevresinde yaşayan 20 milyon kişinin soluduğu hava kalitesine dair yorum yapılamıyor.

En Kirli İstanbul

“Çevre Mühendisleri Odası” Başkanı Baran Bozoğlu, Türkiye’nin en kirli illerinin İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Mersin, Kocaeli, Edirne ve Erzurum olduğunu açıkladı. Bozoğlu, bu kentlerde acil önleme ihtiyaç olduğunu belirtti. 2018 yılının PM10 verilerine göre, Türkiye’deki havası en kirli illerin başında İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa, Ağrı, Erzurum, Iğdır, Kahramanmaraş, Manisa ve Mersin geliyor. Baran Bozoğlu, oldukça tehlikeli ve doğrudan akciğeri etkilediğini belirttiği PM2.5 kirletici ölçümlerinin bütün istasyonlarda ölçümünün acil yapılması gerektiğini de ekledi.

Türkiye’nin Yarısında Ölçüm Yapılamadı!

PM2.5 ölçümü yapılan istasyonlarda ise İstanbul, Ankara, Zonguldak, Çorum, Amasya, Sivas, Erzincan, Erzurum, Edirne, Sakarya, Bursa’da sınır değerin aşıldığı tespit edildi. Raporda, İzmir dahil Türkiye’nin yarısından fazlasında ölçüm yapılmadığı da aktarıldı. İstasyonlarda ölçümleri yapılan diğer kirlilik kaynaklarına dair (SO2, NO2, NOx, CO ve O3) değerlendirilen verilere göre ise, bu kirleticilerin tamamı için istasyonların yarısından fazlasında güvenli veri alımının olmadığı belirlendi. Ölçümlerin yapılabildiği ve kirlilik seviyesinin sınır değerlerin üzerinde çıktığı illerin başında ise İstanbul-Sutanbeyli, Adana, Edirne-Keşan, Ağrı-Doğubeyazıt, Kahramanmaraş, Yozgat, Manisa, Hakkari, Bitlis, Şanlıurfa ve Karabük geliyor.

Saatlik ve günlük NO2 (azot dioksit) ölçümü yapan ve güvenli veri alınan istasyonlara göre; Türkiye’deki en kirli bölge Adana-Doğankent, Amasya-Şehzade, Ankara-Çankaya, Demetevler, Sıhhiye, Artvin-Hopa, Bursa-Beyazıt, Çorum-Bahabey, Erzincan, Erzurum, İstanbul-Aksaray, Beşiktaş, Çatladıkapı, Esenler, Göztepe, Kadıköy, Kartal, Mecidiyeköy, Selimiye, Şirinevler, Ümraniye, Üsküdar, İzmir-Şirinyer olarak tespit edildi. NOx (azot oksit) verilerine göre ise en kirli iller İstanbul, Ankara, Adana, Amasya, Balıkesir, Çorum, Edirne, Erzincan, Erzurum, Eskişehir-Odunpazarı, Iğdır, İzmir-Şirinyer, Karabük, Tekirdağ, Bursa, Kayseri, Kocaeli ve Samsun olarak ortaya çıktı. İstasyonların yüzde 57’sinde güvenli O3 (ozon) verisinin alınmadığına da raporda dikkat çekildi.

Havası Daha Az Kirli İller

Havası daha az kirli olan iller arasında da Artvin, Ardahan, Tunceli, Gümüşhane-Gemilerçekeği ve Rize-Ardeşen yer aldı. Raporda ayrıca Türkiye’nin birçok yerinde termik santraller nedeniyle ciddi hava kirliliği problemleri yaşandığının da altı çizildi.

Belediye Başkan Adaylarına Çağrı

Baran Bozoğlu, rapora ilişkin açıklamasının sonunda belediye başkan adaylarına şu çağrıyı yaptı: “31 Mart’ta yapılacak yerel yönetim seçimlerinde hedeflerini ve projelerini açıklayan muhtar, belediye meclis üyesi ve belediye başkan adaylarının hava kirliliğine çözüm üretecek politikaları ve somut çözüm önerilerini ön plana çıkartması çözüm için önemli bir adım olacaktır.”

Aydınlık Gazetesi - 13.03.2019, Çarşamba (Seda Akyüz)