15.05.2014 / Gizemli Yuvalar-6
Bazen küçücük hayvanlar nadir bulunur güzelliklerden sorumlu olabiliyor. İşte bu hayvan türlerinin doğal yollarla yarattıkları yuvalar, kozalar ya da bıraktıkları izler, doğanın güzelliği ve işleyişi karşısında bir kez daha hayrete düşürüyor.
Kirpi Balığı
Sualtı fotoğrafçısı Yoji Ookata tarafından yakın zamanda keşfedilen izler kirpi balığı tarafından, dişileri etkilemek ve yumurtaları gizlemek için oluşturuluyor.
Caddis Sineği
Tipik caddis sineği larvası ipek ve çakıl, kum, dal parçaları gibi nehir tortusuyla bezenmiş koruyucu keseler üretir.
Hubert Duprat ise caddis sineği larvalarına altın pullar, turkuaz taşları ve safir gibi değerli malzemeler vererek onların daha sonra mücevhere dönüşebilen keseler hazırlamasını sağladı.
Ağlarla Kaplı Ağaçlar
2010 yılında Pakistan’da yaşanan sel felaketi, milyonlarca örümcek ve ipek böceğininin sığınak aramak üzere ağaçlara yönelmesine ve bu da ağaçların örümcek ağlarıyla kaplanmasına neden oldu.
Çiçek Sandviçleri
Bütün arılar kovanları mesken tutmuyor. Türkiye ve İran’a özgü bir arı türü larvaları için taç yaprakları ve çamurdan “çiçek sandviçleri” yapıyor. Arılar tarafından yeterli miktarda nektar ve polen ile doldurulan bu kesecikler sadece bir tek yumurta taşıyabiliyor.
Cennetkuşu Çardakları
Cennetkuşları çiftleşmek istediği eşlerini etkilemek için, etrafı renkli objelerle çevrili, özenle hazırlanmış çardak diye tabir edilen yapılar hazırlıyor.
Akkarınca Tepecikleri
Kumdan kalelere ya da soyut heykellere benzeyen bu yapılar aslında içinde yüzbinlerce akkarıncanın bulunduğu yuvalar.
Dekoratör Yengeçler
Dekoratör yengeçler kendilerini gizlemek için su dibinde bulunan çeşitli yosunlar ve maddelerle kendini kaplıyor. Organik ve inorganik maddelerin birbirine karışmış bu görüntüsü yengeçleri birer ayaklı sanat eserine dönüştürüyor.
Amicta Kozaları
Bu böcek çeşidi, küçük tahta parçalarından oldukça düzgün köşelere sahip ahşap kozalar üretiyor.
Yaban Arısı Yuvaları
Yaban arılarının bir çeşidi yuvalarını, çiçeklerden aldıkları lifleri kendi salyalarına karıştırarak yapıyor. Yuvanın üst dokusundaki renkler, arının farklı çiçeklerden aldığı değişik liflerden kaynaklanıyor. Sol taraftaki yuva, arıların laboratuvar ortamında oluşturduğu güzel bir örnek.
Milliyet Gazetesi - 15.05.2014, Perşembe
15.05.2014