16.08.2019 / #MunzuraDokunma İmza Kampanyası Başlatıldı
“Tunceli Munzur Vadisi” ve çevresindeki maden projeleri ile ilgili yaptığımız haberlerin ardından bu bölgeye yönelik duyarlılık devam ediyor.
“WWF Türkiye” (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) tarafından “#MunzuraDokunma” etiketi ile yapılan paylaşımların ardından bu kez de change.org sitesi üzerinden “#MunzuraDokunma” çağrısı ile imza kampanyası başlatıldı. “Kaz Dağları” gibi, “Munzur”daki ekolojik sistemler de madencilik faaliyetleri nedeniyle tehdit altında.
“19. Munzur Kültür ve Doğa Festivali” kapsamında gerçekleştirilen panellerde endemik bitkilerin yer aldığı ve doğal yaşamın korunduğu “Tunceli Munzur Dağları”nın da aralarında bulunduğu birçok alanda maden faaliyetleri yeniden gündeme geldi. Halihazırda 145 maden projesinin bulunduğu kentte verilen ruhsatlardan bir kısmı “Munzur Gözeleri”, “Munzur Suyu”, “Mercan Vadisi”, “Kırk Merdiven Şelaleleri”, “Tülin Tepe”, “Tepecik” ve “Pulur” höyüklerinin yer aldığı 42 bin hektarlık alanda ilan edilen “Munzur Milli Parkı”nın bir bölümünü de içine alıyor. Arama ruhsatı verilen saha 42 bin hektar büyüklüğündeki “Munzur Milli Parkı”ndan daha büyük bir saha. Arama ruhsatı verilen sahanın bir kısmının florasında bin 900 çeşit bitki tespit edilmiş, bunlardan 43 çeşidi “Munzur Dağları”na, 227 çeşidi Türkiye’ye özgü endemik türlerden oluşuyor.
Kamuoyunda karara karşı tepkiler sürerken change.org sitesi üzerinden de imza kampanyası başlatıldı. “Munzur Dağı maden ocakları kararı iptal edilsin - Türkiye’nin en sağlıklı içme suyu alanı” başlığıyla başlatılan kampanyada bölgenin doğal yaşamına dikkat çekilerek, maden ocaklarına verilen ruhsat kararının iptal edilmesi istendi.
“Munzur Vadisi”nin Türkiye’nin en temiz içme suyu kaynağına sahip olduğu ve vadide yetişen endemik bitki türleri ile canlıların bu maden ocakları nedeniyle zarar göreceğine dikkat çekilen açıklamada, “Bu bir doğa katliamıdır. Türkiye’nin en temiz, en sağlıklı içme suyu alanıdır. Doğamızın yok olmasına göz yummayacağız. Endemik bitki çeşitliği doğamızda yaşayan canlılar bunların hepsinin yok olması anlamına geliyor bu madenler, lütfen sessiz kalmayın doğamızın yok olmasına” ifadeleri kullanıldı.
Yurttaşlar da sosyal medya hesapları üzerinden “#MunzuraDokunma” etiketi ile bu bölgedeki maden ocakları için verilen ruhsatların iptal edilmesini istedi.
Cumhuriyet Gazetesi - 16.08.2019, Cuma (Kayhan Ayhan)
16.08.2019