17.03.2020 / Tek Sağlık Uygulaması Şart!


“Türk Veteriner Hekimleri Birliği” (TVHB) koronavirüse ilişkin bir rapor hazırladı. Raporda, evcil hayvanların koronavirüs yaymadığına değinildi, genel temizlik kurallarına uyulması istendi. “Tek sağlık uygulaması”na geçilmesi gerektiği kaydedildi.
Maskeli Kadın ve Köpek
“Tek Sağlık”; insan sağlığı, hayvan sağlığı ve çevre sağlığının birlikte ele alınması anlamına geliyor. Farklı alanların sağlık için birlikte çalışması ile ilgili “TVHB Merkez Konseyi” Başkanı Ali Eroğlu, şu değerlendirmede bulundu:

“Tek Sağlık’ çalışması çok önemli. Erken uyarı sistemini geliştiren, ön alabilen bir çalışma yapılmalı. Bu yapı hızlıca hayata geçirilmeli. ‘Tek Sağlık’ yaklaşımlarıyla sektörler ve disiplinler arasında birlikte çalışarak insan ve hayvanların hayatları kurtarılır, geçim kaynakları sağlanır ve küresel sağlık sistemlerimiz sürdürülebilir bir şekilde iyileştirilebilir.”

“Yakın Temastan Kaçının”

Hayvanlara yaklaşmadan, yemlerine, eşyalarına dokunmadan önce ve sonra ellerin yıkanması gerektiğini ve yakın temastan kaçınılmasını öneren Eroğlu, “Tıbbi gözetim altında bulunan kişiler, evcil hayvanlarıyla yakın temastan kaçınmalı. Bu dönemde başka biri hayvanlarla ilgilenmeli. Sokak hayvanları konusunda da çalışma yapılmalı ve virüsün farklı şekillerde seyretmemesi için önlem alınmalı.”

Hızlı Mutasyona Uğruyor

“TVHB Bilim Kurulu” üyeleri de tespitlerini paylaştı. Prof. Dr. Mehmet Şahal, “Dünya Hayvan Sağlık Örgütü” (OIE) tarafından paylaşılan bilgilerde koronavirüslü bir hastanın köpeğinde virüsün tespit edilmesinin, köpeklerin bu hastalığın taşınmasında rol aldığını gösterdiğini bildirdi. Şahal, “Köpeğin herhangi bir klinik belirti göstermemesi daha fazla çalışma yapılması gerekliliğini ortaya çıkardı. Buradaki durum insandan hayvana bir geçişi gösterebilir. Bu tartışılıyor” değerlendirmesinde bulundu.

Prof. Dr. Ahmet Kürşat Azkur, hayvandan hayvana geçişin söz konusu olmadığını dile getirdi.

Enfeksiyon taşıyan insanların hayvanlarla temasında gerekli özeni göstermesi gerektiğini vurgulayan Azkur, “Koronavirüs hızlı mutasyona uğrayan bir virüs. Çeşitli varyantlar çıkarıyor, değişik enfeksiyon noktaları oluşturabiliyor” dedi. Prof. Dr. Deniz Naim Ayaz, çapraz bulaşmanın engellenmesi için gıda hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Açıkta satılan gıdalar virüsün bulaşmasına sebep olabilir. Halk bu konuda duyarlı olmalı” dedi.

Aydınlık Gazetesi - 17.03.2020, Salı