19.06.2019 / 2018 Yılında Dünya Genelinde Yerinden Edilmiş İnsan Sayısı 70.8 Milyon
“Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği” (UNHCR), dünya genelinde 70 milyondan fazla insanın savaş, zulüm ve çatışmalar yüzünden yerlerinden edildiğini bildirdi.
“UNHCR”nin mültecilerle ilgili yıllık raporunda, 70.8 milyon insanın yerlerinden edildiği belirtilirken, özellikle Venezuela’da ekonomik krizden kaçan kişilerin sayılarının tam olarak belirlenemediği aktarıldı.
2017 yılında zulüm ve çatışmalar sebebiyle 68.5 milyon insan ülkelerinden ayrılmak zorunda kalmıştı.
“UNHCR”, geçtiğimiz yıllara oranla Etiyopya’da etnik çatışmalar sebebi ile insanların yerlerinden edilmelerinin ve Venezuela’da her gün gıda ve ilaç sıkıntısı sebebi ile ekonomik krizden kaçan insanların sayısının arttığını aktardı.
“BM”, 2016 yılının başından bu yana Venezuela’dan kaçan insan sayısının 3.3 milyona yaklaştığını tahmin ediyor.
“BM Mülteciler Yüksek Komiseri” Filippo Grandi, Cenevre’de yaptığı basın açıklamasında, sığınma başvurusu yapan yaklaşık 70.8 milyon insanın olduğunu belirtirken bunun yalnızca yarım milyonunun Venezuelalıları içerdiğini belirtti.
Genel olarak dünya çapında yerinden edilmiş mülteci sayısının son 20 yılda iki kat arttığı gözlenirken, bu sayının ise Tayland nüfusunu aştığı belirtildi.
“Uluslararası Af Örgütü”nün mülteci tanımı, çatışma ve zulüm sebebi ile ülkesinden kaçan ve korku sebebi ile geri dönemeyen kişiye deniyor.
Komiserliğe göre en fazla yerlerinden edilmiş nüfusa sahip olan iki ülke, 2011 yılından bu yana çatışma halinde olan Suriye ve yıllardır şiddetten etkilenen Kolombiya.
Bu toplam rakamın içinde 5.5 milyon Filistinli mülteci var.
Mülteciler için en iyi çözüm, ülkesindeki durumum sakinleştiği an geri dönmek iken, “BM Mülteciler Yüksek Komiseri”ne göre yirmi yılı aşkın bir süredir mültecilerin yüzde 20’si hala sürgünde.
Almanya’ya Övgü
Filippo Grandi açıklamasında, “Neredeyse barışı gerçekleştiremiyoruz. Mülteci sağlayan yeni durum ve çatışmaların olduğu doğru… Ancak eski çatışmalar çözülmedi. En son ne zaman anlaşmazlık çözüldü?” diye sordu.
“BM Mülteci Yüksek Komiserliği” özellikle Akdeniz üzerinden Avrupa’ya başlatılan göç krizini el aldı.
“UNHCR”, kitlesel göçün ciddi zorluklar oluşturduğunu ve durumun özellikle zengin ülkeler tarafından yönetilebileceğini aktardı.
Grandi açıklamasında, Alman hükümetinin mültecileri kabul ettiğini belirterek, Almanya’ya övgüde bulundu. Komiser, Alman hükümetinin uyum çalışmalarına önemli bir kaynak ayırdığını belirterek, “Almanya, diğer ülkelerin kendine örnek alabileceği bir model” ifadesini kullandı. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in ülkesinin kapılarını sığınmacılara açarak büyük bir cesaret gösterdiğini dile getirdi.
https://aawsat.com sitesinden alınmıştır. - 19.06.2019, Çarşamba
19.06.2019