19.09.2019 / Hava Kirliliği Doğmamış Bebeği de Etkiliyor


Belçika’da hamile kadınlarda yapılan bir araştırmada plasentalarda hava kirliliği partikülleri bulundu. Araştırma anne karnındaki bebeklerin doğrudan trafik ve fosil yakıtların yakılmasından kaynaklanan kirliliğe maruz kaldıklarına işaret ediyor.
Kirli Hava Plasentaya Kadar Ulaştı
Belçika’nın “Hasselt Üniversitesi”nde yapılan araştırmada, sigara kullanmayan 25 kadının plasentaları incelendi. Anne ve fetüsün dolaşım sistemlerini birbirinden ayıran bir organ olan plasenta, dokuların oluşması için gerekli olan besinleri ve oksijeni bebeğe taşıyor, ayırdığı atık maddeleri annenin vücuduna gönderiyor. Araştırma, annenin soluduğu havadaki partiküllerin plasenta bariyerine sızabildiğini gösteren ilk çalışma olması açısından önem taşıyor. İncelenen tüm plasentaların cenin tarafında, her bir milimetreküpte binlerce partikül bulundu.

Kirli havaya maruz kalmanın düşük, prematüre doğum ve bebeklerin zayıf doğmasına yol açabildiği biliniyor. Araştırma bunların sadece kirliliğin annelerde yol açtığı inflamatuar yanıttan değil, bizzat parçacıklardan kaynaklanabileceğine işaret ediyor.

Çalışma ekibinin başkanı Prof. Tim Nawrot, ceninde oluşacak hasarın, ömür boyu sürecek sonuçları olduğunu belirterek “Bu, hayatın en hassas dönemi. Çünkü tüm organlar oluşum aşamasında. Gelecek nesillerin korunması için onların kirli havaya maruz kalmasını önlememiz gerekiyor” dedi.

Aydınlık Gazetesi - 19.09.2019, Perşembe