20.07.2014 / Su Sorununu Çözmüyor Pansuman Yapıyorlar


İstanbul’da baraj doluluk oranlarında tehlike çanları çalıyor. 2013 Temmuz ayında yüzde 74 olan İstanbul barajlarındaki doluluk oranı bir sene içinde yüzde 20.34’e indi. Uzmanlar sağnak yağışlarının barajları doldurması için baraj havazalarına düşmesi gerektiğini aksi halde barajları doldurmada etkili olmayacağını söylüyor.

Su Sorunu 

60 Günlük Su Kaldı

 

“Meteoroloji Mühendisleri Odası” Başkan Fırat Çukurçayır İstanbul’daki kuraklık ile ilgili “Aydınlık”a değerlendirmelerde bulundu. Fırat Çukurçayır, “İstanbul’da günlük ortalama 3 milyon metreküp su kullanılıyor. Barajlardaki doluluk oranına bakıldığında ise su durumu 180 milyon metreküp. İstanbul’un en fazla 60 günlük suyu kaldığını gösteriyor” dedi.

 

Kirli Takviye

 

“Orman ve Su İşleri” Bakanı Veysel Eroğlu’nun “Herkes doluluk oranına bakarak ahkam kesiyor. Nüfusumuz 15 milyona ulaştı ama suyumuz kesilmiyor. Kuraklık var ama bizim çalışmalarımız ve Allah’ın yardımıyla su kesintisi olmuyor. Millet böyle deştikçe Allah yağmurunu yağdırmaya devam ediyor” açıklaması eleştirilere neden oldu. Çukurçayır, “Barajlara su takviyesi yapılıyor. Melen çayından, Sakarya nehrinden su taşındığı söyleniyor. Sakarya nehri çok kirli. Bu, su nasıl arıtılıyor, açıklanması gerek. Eğer sorun çözüldüyse nasıl çözüldüğü kamuoyu ile paylaşılmalı” dedi.

 

Çukurçayır, İstanbul’da barajlara su taşıyarak su sorunu çözmenin yalnızca pansuman olacağını, sorunun akuttan çıkıp kronikleştiğini vurguladı. Çukurçayır şöyle konuştu: “Kuraklık çok sinsidir. Hemen fark edilmez. Kuraklığı çözmede yağışlara bağlı önlemler artık çözümsüz kalıyor. Kalıcı önlemler alınmalı. Şehir şebekelerini yenilemekten başlayarak, deniz suyundan içme suyu elde etmeye kadar. Bakanlık su sorunu yok dese bile Türkiye’nin birçok yerinde kuraklık yaşanıyor.”

 

Aydınlık Gazetesi - 20.07.2014, Pazar (Yeşim Çataltaş)