20.12.2020 / Bin 200 Tohumu Yeni Kuşaklar İçin Saklayan Nar Anne: Geleceğin Teminatı


“Nar Anne” olarak tanınan Nardane Kuşçu çocukluğundan beri sakladığı tohumları, kendi açtığı tohum bankasında muhafaza ediyor. Tohumun ekosistem için önemine dikkat çeken Kuşçu, “Tohum, benim için birliği ve doğayı temsil ediyor” diyor.
Kuşçu, Nardane
Emekli ilkokul öğretmeni olan Nardane Kuşçu, Kocaeli’nin “Kandıra İlçesi”nde kurduğu “Narköy” isimli çiftliğinde yeni kuşaklara büyük bir “hazine” bırakacak. Tohum bankasında bin 200 çeşitten fazla tohumu muhafaza eden Kuşçu, “Hep doğaya yakın bir kültürün içinde büyüdüm. Büyüklerimden ne öğrendiysem onu yapıyorum. Çocukların da bunu yaşamasını istiyorum” diyor. 66 yaşında olan Kuşçu, tohumlarla ilişkisinin çocuk yaşlara dayandığını vurguluyor. Kuşçu, “Babaannemin peşinde çok koştururdum. Daha 6 yaşındayken tohumları kaybolmasın diye konserve kutularına koyup sakladığımı hatırlıyorum” diye konuştu.

Çocukluğunun geçtiği Adana Çukurova’daki çiftliklerini anlatan Kuşçu şu ifadeleri kullandı: “Ben bir Yörük kadınıyım ve biz doğayı çok severiz. Benim yaşadığım yer çok dilliydi. Büyükbabamın kitaplarını okuyarak büyüdüm. Tohum benim için birliği ve doğayı temsil ediyordu. Bir çocuğun gözünden bambaşka görünüyor her şey. Kadınlar çiftçilik yapardı. Evinin önünü eker, çocuğunu doyur, hatta o bitkilerden ilaçlar yapardı. Ben de o dönemde ne gördüysem ne öğrendiysem onu yapıyorum. Kadınlar tohumu saklar. Çoluğunu çocuğunu doyursun, sağlıklı olsun diye. Hatta o eski insanlar tohumunu veremez, kıyamaz ya ben de aynı yolu izledim. Şimdi bin 200’den fazla tohumum var hepsi benim çocuklarım gibi kimseye vermem.”

Kadın Emeğini Görünür Kılmamız Lazım

Babaannesinin yönettiği çiftlikte büyüyen Kuşçu, çiftçi kadınların önemine değinerek kadın emeğinin daha görünür olması gerektiğini belirtti. “Şimdilerde ‘Ziraat Odası’na gittiğimizde kadın göremiyoruz” diyen Kuşçu, “Doğrusu kadın ve erkek el ele verse bu iş muhteşem olur. Kadınlar tohumu saklamayı da, ekmeyi de biçmeyi de ve onları ilaç haline getirmeyi de gayet iyi biliyor ve yapıyor. Sadece verdikleri emeğin görünür hale gelmesi lazım. Ben de görünür kılmak için çabalıyorum” ifadelerini kullandı.

Tohumun bankasının toprak olduğunu ve korunması gerektiğini belirten Kuşçu, “Biz tohumları ekiyoruz, yetiştiriyoruz bir yandan da saklıyoruz. Bin 200’ün tohum var şu anda. Yabani tohumlar çok önemli çünkü onları kaybedersek ekosistemi bozarız” diye konuştu.

Çocuklar Doğayı Öğreniyor

Tohum bankasını ailesinden aldığı destekle kurduğunun altını çizen Kuşçu, “Narköy” adını verdiği Kandıra’daki 120 dönümlük çiftlikte tohumlarını ekerek gelecek nesillere aktarmaya çalışıyor. Kuşçu, “Öğretmen olduğum için gittiğim köylerde tohumları topladım. Yıllarca tohumları biriktirdim. Daha sonra ise banka haline getirdik. Şu anda dokuz tane 6 yaş altı çocuk var. Ekim dikim yapıyorlar. Evcil hayvanlarla temas kuruyorlar. Burada o kadar mutlular ki geldiklerinde gitmek istemiyorlar” ifadelerini kullandı.

BirGün Gazetesi - 20.12.2020, Pazar (Yaren Çolak)