22.02.2014 / En Büyük Risk İstanbul'da!


İklim uzmanı Prof. Dr. Levent Kurnaz, “Vatan”a yaptığı açıklamada kuraklığa dikkat çekti: Bugünden itibaren hiç yağmur yağmazsa 20 Temmuz’da İstanbul’un suyu bitecek.

Kurnaz, Levent 

Türkiye, son yüzyılın en kurak dönemlerinden birini yaşıyor. Özellikle İstanbul ve çevresinde etkisini hissettiren, normalin 10-12 derece üzerinde seyreden sıcaklık değerleri baraj ve dere yataklarını her geçen gün daha fazla kurutuyor. “Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü” öğretim üyesi iklim uzmanı Prof. Dr. Levent Kurnaz, yaşanan durumu “Vatan”a değerlendirdi. Kurnaz, “Bugünden itibaren hiç yağmur yağmazsa 20 Temmuz’da İstanbul’un suyu bitecek. Ancak biraz yağması durumunda bu süre 20 Temmuz değil, 20 Ağustos olur.”

 

Kesinti Yapılacak

 

“Seçimden sonraki gün korkunç su kesintileri yapılacak. Bunu yapmaya mecburlar. İstanbul’un günlük su tüketimi 2.4 milyon metreküp. Barajlar yüzde 30 sınırına inmiş durumda” dedi. Nüfus yoğunluğu açısından su konusunda en büyük sıkıntıyı megakent İstanbul’un çekeceğini belirten Kurnaz şunları söyledi: “Hızlı nüfus artışı, sera gazı salınımı, ama en önemlisi de karbondioksit gazındaki salınım artışı atmosferin ısı dengesini etkiledi. Kömür, petrol, doğalgaz tüketimi arttıkça atmosfer sıcaklığı arttı ve dünyanın ısı dengesi bozuldu. Şu an Irak ne kadar kuraksa yakın zamanda Türkiye’nin güney kesimleri de Irak gibi olacak. Sonraki süreçte orta ve kuzey kesimler gittikçe ısınacak. Çölleşme etkisi Türkiye’nin kuzeyine kadar ilerleyecek.”

 

Basit Önlemler

 

“İstanbul gibi büyük kentlerde şebeke suyuyla araba yıkama döneminin sona ermesi gerekiyor. Bununla ilgili gerekirse yasal düzenlemeler yapılmalı. Anadolu’da bol su gerektiren mısıra dayalı tarım yerine daha az su isteyen buğday ve türevlerine yönelmeliyiz. Kurak ‘Konya Ovası’nda şeker pancarı üretilmemeli. Herkesin tıraş olurken, diş fırçalarken suyu kapatması gerekiyor. Her yeni yapılan sitede havuz var. Buna son verilmeli. Basit gözüken önlemler çok ciddi zaman kazanmamızı sağlayacak.”

 

Melen’de Sorun Var

 

“İstanbul’a yağmur yağmıyorsa Melen’e de yağmıyor demektir. Çünkü aynı havzadalar. ‘Istrancalar’dan İstanbul kuraklık çekerken Sakarya ve Düzce yağışlı günler geçirmiyor. İstanbul’a ‘Melen’ suyu getirmek yerine insanları ‘Melen’e götürmemiz gerekiyor.”

 

Kuraklık Devam Edecek

 

“Yaşadığımız kuraklık ve sıcaklık artışı süreklilik arz edecek. Türkiye’deki denizler üzerinde meydana gelen buharlaşma yağmura dönüşemiyor. Çünkü kuvvetli rüzgarlar buharlaşan havayı taşıyor. Bu yaz cehennem gibi günler geçireceğiz.”

 

Gazete Vatan - 22.02.2014, Cumartesi