23.07.2012 / Fare Hücresinden Üretildi
Bilim insanları, suda ilerlemek için sıçandan alınan kalp hücrelerini kullanan yapay denizanası üretmeyi başardı.
Biyo-mühendislik ürünü olan, bozuk para büyüklüğündeki bebek denizanası, sentetik vücudunu çan şekline sokarak kendisini suda öne itmeyi başarabiliyor. ABD’nin “Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü” (Caltech) ve “Harvard Üniversitesi”ndeki bilim insanları, ürettikleri denizanasına, bu canlı için kullanılan antik bir isim olan “medusa”dan türeyen “medusoid” adını verdi. “Medusoid”, başarılı bir projeye dönüşmesi halinde gelecekte hasarlı kalp hücrelerinin değiştirilmesinde kullanılacak ve tıp dünyasında büyük bir atılım sağlayacak.
“Nature Biotechnology” dergisinde yayımlanan araştırmada yer alan “Harvard Üniversitesi”nden Kit Parker ve “Caltech”ten Janna Nawroth, “medusoid”i “Aurelia aurita” türünü inceledikten sonra tasarladı.
Olgun bir denizanasına kıyasla, bebek deniz anaları, merkezlerinden yayılan kollara benzeyen sekiz loba sahip oluyor. Yapay deniz anasını üretmek için, bilim insanları bebek deniz anasının tasarımını silikon lastiğe kopyaladı ve bir lastiğin bir yüzü, farelerden alınan canlı kalp hücreleriyle örüldü. Kalp hücrelerinin doğru konumu alması için, silikonun yüzeyine belli bir desen halinde proteinler eklendi.
“Medusoid”in yüzebilmesi için, üretilen yapay deniz anası bir havuza kondu ve elektrik akımı verilerek kalp hücrelerinin harekete geçmesi sağlandı. Elektrik akımının verildiği her seferde, deniz anası kendisini ileri itmeye başladı. Akımın ardından hücreler rahatladığında ise silikon vücut eski şekline geri döndü, yeniden öne atılmaya hazır hale geldi.
Akvaryum Ziyaretinde Aklına Geldi
Projenin mimarı Kit Parker, yapay deniz anası üretme fikrinin Boston kentindeki bir akvaryumu ziyaret ettiğinde aklına geldiğini belirtti. “Guardian” gazetesine konuşan Guardian, “Meslektaşlarıma bir denizanası yapmak istediğimi söylediğimde, bana aklımı kaçırmışım gibi baktılar” dedi.
“Medusoid”i üretmek için dört yıl çalışan bilim insanları, şimdiden daha karmaşık bir deniz canlısını üretmek için kolları sıvadı. Parker, “Denizanaları gerçekten çok basit canlılar. Daha karmaşık canlılar üretmek ve nihayetinde yapay kalp geliştirmeyi istiyoruz” dedi.
Parker, yeni teknoloji sayesinde yeni tedavi yöntemleri ve ilaçların yapay canlılar üzerinde denenebileceğini, böylece hayvanların pahalı ve riskli deneylere kurban gitmesinin önlenebileceğini belirtti.
Gazete Vatan - 23.07.2012, Pazartesi
23.07.2012