27.10.2019 / En Büyük Görev Belediyelerde
Türkiye hayvan hakları konusunda yeni bir sürece girdi. Hazırlanacak kanunda en önemli görevlerden birinin de belediyelerde olacağı belirtiliyor. Belediyeler sokaktaki hayvanın yönetimini doğru şekilde sağlayacak, hayvanlar aşılanacak, agresyon gösterenler rehabilite edilecek.
“TBMM Hayvan Hakları Araştırma Komisyonu” tarafından hazırlanan rapor, hayvanseverlerin içini rahatlattı. Uzmanların tespit ettiği sorunlara ilişkin çözüm önerilerinin şimdi, kanunlaşması bekleniyor. Raporda yazılanlar kanunlaşırsa bunun “hayvan hakları konusunda bir devrim” olacağı belirtiliyor.
“TBMM Hayvan Haklarını Araştırma Komisyonu” uzman üyelerinden Doç. Dr. Oytun Okan Şenel, Türkiye’nin hayvan hakları konusunda yeni bir sürece girdiğini söyledi. Şenel, hazırlanan raporla uluslararası arenada ülkemizin öne çıkacağını belirterek, yerel yönetimlerin önemine dikkat çekti.
Belediyelerin kullanacağı bir hayvan hakları fonu oluşturulacağına dikkat çeken Şenel, hayvanat bahçeleri ve yunus parklarına ilişkin düzenlemeleri şöyle anlattı: “Yunus parklarının yenilerinin açılmaması, mevcutlarının en geç iki yıl içinde faaliyetlerinin durdurulması ve yeni hayvan almamaları ön görülüyor. Küçük tipte hayvanat bahçelerinin açılmaması, mevcut olanların ise düzenlenmesi kafe ve restoranların ruhsat alıp hayvan sergileyememesi ve hayvanat bahçelerinde hayvanların kafeslerde barındırılmaması gibi geniş hükümler geliyor.”
Öte yandan belediyeler özellikle hayvanlara sağlık hizmeti sunulmasını esas alan bakım evleri inşa edecek.
Hayvanlar İnsanları Parçalamayacak!
Hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklara ilişkin önlemler alınacağını söyleyen Şenel, “Bunların önlenmesi için eksiklerin giderilmesi gerekiyor. Veteriner hekim ve yardımcı teknik personel istihdamı yapılırsa ve doğru konuşlandırılırsa sorunlar zaten ortadan kalkacak. Belediyeler sokaktaki hayvanın yönetimini doğru ve bilimsel yöntemlerle sağlarsa, hayvanlar insanları parçalamaz! Yani aşılama, kısırlaştırma ve en önemlisi agresyon gösteren hayvanlara psikolojik tedavi yeni dönemde var olacak.”
“Artık Hukuk Nesnesi Değiller”
“Sahipsiz sokak hayvanları bir eşya konumundaydı” diyen Şenel, hayvanların artık bir hukuk nesnesi olmayacağına dikkat çekerek şöyle sürdürdü:
“Radikal bir değişiklik olması için çok köklü bir mevzuat değişikliği yapılması gerekiyor. Bu işi bizim medeni kanun içinde tanımlamamız lazım. Bunlar da komisyonda tartışıldı. Ulusal mevzuatı kökten değiştirmek yerine hazırlanacak hayvan hakları kanununun bir çatı kanun olması ve diğer kanunlarda gerekli görülecek değişikliklerin torba kanunlarla revize edilmesi ön görüldü. Hayvanlar bir hukuk nesnesi olmaktan çıktı, canlı ve duygusu olan varlıklardır denildi.”
Zorunlu Ders Olacak
Şenel, raporda toplumsal farkındalığa ilişkin önerilerin de olduğunu belirterek, öğrencilere eğitim verileceğini söyledi. Para cezalarının kaldırılacağına işaret eden Şenel, şöyle devam etti: “Erken eğitimle bu işe başlamamız gerektiği kanısına varıldı. Zorunlu ders olarak, konunun bilimsel uzmanları öğrencilere eğitim verecek. Yetişkinler, eğer hayvanlara zarar verici kusur işliyorlarsa, cezalandırılacaklar. Cezalar ağırlaştırılsın, caydırıcı olsun istendi. Ertelenemeyen cezai hükümler öngörülüyor. Ayrıntısı kanunla belirlenecek ancak 2 yıl 1 aydan kısa olmaması yaklaşımı var.”
Aydınlık Gazetesi - 27.10.2019, Pazar (Sıla Kemahlı)
27.10.2019