28.08.2014 / Hayvanlar Akıllanıyor!


“Time”,
bilimsel araştırmaları derledi: “Hayvanlar her geçen gün kendilerini geliştirip zekalarını artırıyor.”

Hayvanlar Akıllanıyor 

“Time Dergisi”, son dönemdeki çalışmaların hayvanların giderek daha zeki hale geldiklerini, insana özgü olduğu düşünülen “kaygı duyma”, “coşku” gibi özellikleri belli bir ölçüde gösterdiklerini yazdı. Örneğin papağanlar... Bilim adamları son yıllarda kelimelerin anlamını kavrayan hatta onları cümle haline getirmeyi başaran papağanlarla karşılaşıyor. Aynı şekilde “YouTube” gibi paylaşım sitelerinde sık sık gorillerle ilgili birçok yetenek videolarını görmek mümkün. Bazı goriller işaret dilini öğrenip insanlar gibi kullanabiliyor. Hayvanlar kendi aralarındaki etkileşimlerinde de gelişim gösteriyor. Aslanların avlanmak için gruplar ve işbirliği halinde çalışması, ölüler için yas tutmak gibi kültürel normlar geliştirmiş olmaları, daha önce birbirine çok uzak olan hayvan türlerinin kendi aralarında ilişkiler hatta arkadaşlıklar geliştirebilmesi hep bu gelişimin sonucu olarak görülüyor.

 

İnsan Zekası Geriliyor

 

“New Scientist” 10 yılda bir birkaç puan artan ortalama insan zekasının gerilemeye başladığını, bilim insanlarının bunun cevabını aradığını yazdı.

 

Danimarka’da 1950’lerden bu yana askere alım sırasında her asker adayına IQ testi de uygulanıyordu. Bu test bilim adamları için IQ gelişimini göstermesi açısından önemli bir gösterge oldu. Her 10 yılda bir ortalama insan zekasının 3 puan arttığı gözlendi. 1950 ile 1980 arasında en hızlı IQ ilerlemesi kaydedildi.

 

Danimarkalılar’ın 1.5 Puan Geriledi

 

Ancak 1998 yılında en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra Danimarkalılar’ın IQ’su ilk kez 1.5 puan geriledi ve şimdi trendin aşağı doğru döndüğü belirtiliyor. Benzer sonuçlara İngiltere ve Avustralya’da yapılan IQ çalışmalarında da ulaşıldı. Bilim adamları yakın gelecekte teknolojide yaşanan gelişmeler ve eğitim olanaklarının her geçen gün iyileşmesiyle insanların zekasındaki yükselişi paralel görüyor. Aynı şekilde sağlık koşullarının da IQ artışına olumlu etki yaptığı belirtiliyor. Ancak şimdi yaşanan gerileme konusunda bilim adamlarının verebildiği net cevaplar yok. Ortaya konulan teoriler ise çeşitli:

 

- Teknolojik imkanların artmasıyla “Nasıl olsa internette var” diyen insanlar beyinlerini ve hafızalarını daha az kullanıyor. Bu da zihinsel bir gerilemeye sebep oluyor.

 

- Özellikle Batı’da fast food kültürü ve obezite sadece fiziksel değil zihinsel bir gerilemeye de sebep oluyor.

 

- Sosyal imkanların son derece gelişmesi, insanların genetik potansiyelini baskılıyor. Hatta bazı uzmanlar bu durumu, “Aptallığa doğru evriliyoruz” diye yorumluyor.

 

Hamile Numarası Yaptı

 

Hayvan zekasının gelişimi konusunda bilim adamlarını çok şaşırtan bir gelişme daha çok yakın bir zamanda Çin’de yaşandı. “Chengdu Panda Üreme Merkezi”nde hamile kalan pandaların klimalı özel bir odaya alınıp bakıcılar tarafından bu pandalara çok yakın ilgi gösterildiğini gören Ai Hin isimli bir panda, normalde hamile pandaların gösterdiği belirtileri gösterip bakıcıların ilgisini çekti. 1 hafta boyunca bu özel odada bakım gören pandanın hamile olmadığı ve numara yaptığı bir hafta sonra anlaşılabildi.

 

Gazete Vatan - 28.08.2014, Perşembe