29.12.2019 / Eller Sapan Değil Yuva Yapıyor


Alanya’da bir köy okulunda müdür olan Fatma Ayan, üç yıldır “Kuşlara Bir Damla Umut” projesini hayata geçiriyor. Ayan’ın sesi sınırları aşıyor, pek çok ülkede proje uygulanıyor. Ayan, “Eski çocuklar sapanla kuşlara taş atardı, yeni nesil onları beslemeyi, onlara yuva yapmayı öğreniyor” dedi.
Eller Yuva Yapıyor
Türkiye çapında binlerce öğretmen, öğrenci “Kuşlara Bir Damla Umut” diyerek harekete geçti. Antalya’nın ilçesi Alanya’da eskiden belde olan “Mahmutlar Mahallesi”ndeki köy okulunun müdürü Fatma Ayan, üç yıldır, yurdun dört bir yanında doğa sevgisini büyütmek için “Kuşlara Bir Damla Umut” projesini hayata geçiriyor. Üstelik Fatma Ayan’ın sesi, yalnızca Türkiye’de değil, yurt dışında da yankılanıyor.

Katılım Her Yıl Büyüyor

Yurdun dört bir yanından binlerce öğretmen, öğrenci haftalardır hazırladığı kuş yuvalarını ve yemlerini ormanlık alanlarda, okul bahçelerinde önceki gün ağaçlara astı. Kapatılmak üzere olan basit bir köy okulunda harikalar yaratan Fatma Ayan’ın sesi bu yıl da sınırları aştı. Ayan “Aydınlık”a yaptığı açıklamada, katılımın bu yıl daha da arttığını söyledi. Ayan, “Geçen yıl sınıf olarak katılan okullar, bu yıl bütün okul birlikte projeye katılma kararı aldı. Yurt dışında bazı ülkelerde okullar Cuma günü tatil olduğu için yemliklerini hafta sonu asacaklar. 2 Ocak’ta uygulayacak olanlar da var” dedi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Bangladeş, Norveç, Hindistan, Azerbaycan, Tayland, Pakistan, Yunanistan, Mısır ve daha pek çok ülkeden projeye katıldıklarını gösteren fotoğraflar geldi.

Fotoğraflar Yarışacak

Bu yıl ilk kez projeye hastanelerin okullarından da katılım sağlandı. Engelli öğrencilerin eğitim gördüğü okullar da projeye katıldılar. Katılımcıların çok güzel fotoğraflar çektiğini söyleyen Ayan, “En güzelini seçip birinci olanı yıl sonunda Alanya’da misafir edeceğiz” dedi.

Fatma Ayan, projenin öğrenciler için pek çok kazanımı olduğunu söyledi. Öğrenciler, hem geri dönüşümle işe yaramayan tasarım yaparak üretmenin tadını çıkarıyor hem de doğa ve hayvan sevgisi kazanıyor. Ayan şöyle anlattı: “Geri dönüşümle pet şişelerden, deterjan şişelerinden yuvalar yapıyorlar. Evde işe yaramayan tuvalet kağıdı rulosunun yemlik yapılabildiğini görüyorlar. Sonra birlikte ormana gidip onları ağaçlara asıyoruz. Eski çocuklar sapanla kuşlara taş atardı, yeni nesil onları beslemeyi onlara yuva yapmayı öğreniyor.”

Aydınlık Gazetesi - 29.12.2019, Pazar (Özlem Konur Usta)