31.01.2014 / 'Sütte Bu Fiyat Kabul Edilemez'


“TZOB”
1.05 TL’lik Çiğ Süt Fiyatına İtiraz Etti

Sütte Bu Fiyat Kabul Edilemez 

“Türkiye Ziraat Odaları Birliği” (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, sanayicinin çiğ süt için önerdiği 1.05 TL’lik fiyatın kabul edilebilir olmadığını belirterek, “Üreticilerimize maliyeti 1.20 TL’nin üzerine çıkan süte sanayici tarafından tek taraflı olarak önerilen 1.05 TL’lik fiyat, hayvancılığımızın sürdürülebilirliğini imkansız hale getirmektedir” dedi.

 

Devlet Müdahale Etsin Yoksa Üretim Azalır

 

“Et ve Süt Kurumu”nun en kısa zamanda piyasa girmesi ve müdahale etmesi gerektiğinin altını çizen Bayraktar, aksi takdirde “yeni bir süt ve et krizinin kapıda” olduğu uyarısında bulundu. Bayraktar, yaptığı açıklamada, 6 aylık çiğ süt fiyatını belirlemek üzere 9 Ocak’ta bütün tarafların “Ulusal Süt Konseyi”nde bir araya geldiğini, bu toplantıda üreticilerin çiğ sütün litre fiyatını 1.20 TL olarak talep ettiğini anımsattı.

 

Sanayicilerin ise fiyatın 1 TL olarak devam etmesi gerektiğini ifade ettiklerini ve anlaşma sağlanamadığını belirten Bayraktar, toplantının, tarafların teklifleri değerlendirmesi için 25 Ocak 2014 tarihine ertelendiğini hatırlattı. 25 Ocak 2014 tarihinde yapılan toplantıda sanayicilerin 1.05 TL fiyat vereceklerini ifade ederek pazarlık yapma şansı bile tanımadan masadan kalktıklarını kaydeden Bayraktar, şöyle devam etti:

 

“Süt üretimi ve hayvancılığımızın sürdürülebilirliğini imkansız kılan, tek taraflı olarak sanayicilerin belirlediği bu fiyatla üreticimizin üretimi sürdürebilmesi zora girmiştir. 2014 Ocak ayında kurdaki değişimden kaynaklı yeme yüzde 10’a varan oranlarda yapılan zamlar, enflasyon gibi etkenler, maliyetin 1.20 TL’nin üzerine çıkmasına neden olmuştur. Bu durum üreticinin üretimden vazgeçmesi, damızlıkta kesime gitmesi demektir. Bunun sonucu süt üretimi de azalacak, besiye mal temini de kesintiye uğrayacaktır.”

 

Süt Krizi Kapıda

 

“Ülkemizde çiğ süt üreticisi maliyetin altında dikte edilen düşük fiyatla sanayiciler tarafından sömürülürken, tüketiciler de üreticinin sattığı fiyatın 3 katı fiyatla süt almak zorunda kalmakta yani, perakendeciler tarafından sömürülmektedir” diyen Bayraktar, şunları kaydetti:

 

“Sanayicinin 1.05 TL fiyat vererek masadan kalkması, üretici örgütlerinin pazarlık yapma şansını ortadan kaldırmıştır. Bu nedenle devletin piyasaya girmesi, satılamayan ürünü alması, süttozu gibi dayanabilen ürünlere dönüştürülmesini sağlaması, sanayiciyi pazarlığa zorlayabilmesi gerekmektedir. Bunun için ‘Et ve Süt Kurumu’ en kısa zamanda piyasaya girmeli ve müdahale etmelidir. Aksi takdirde yeni bir damızlık kesim faciası, yeni bir süt ve et krizi kapıdadır.”

 

Aydınlık Gazetesi - 31.01.2014, Cuma