27.06.2016 / Öztürk Hatıra Ormanıyla Yaşayacak

Yaşar Nuri Öztürk Hatıra Ormanı


Aydınlanmacı ilahiyat profesörü Yaşar Nuri Öztürk, sadece bıraktığı eserler ve birikimle değil, ismini taşıyan bir hatıra ormanıyla da aramızda soluk almaya devam edecek. “Yaşar Nuri Öztürk Hatıra Ormanı”, emekli öğretmen Abdurrahman Kahraman’ın çabasıyla hayata geçti.

Kahraman, Abdurrahman 

Orman, Akpınar Belediye Başkanı Mustafa Kara’nın tahsis ettiği, doğuyu batıya bağlayan Kayseri-Kırşehir-Kırıkkale-Ankara devlet karayoluna bir kilometre, Kaman-Akpınar-Çiçekdağı ilçelerini ve köylerini birbirine bağlayan yol güzergahı üzerindeki alanda kuruldu. Ormanda 1.200 adet “Toros Sediri”, “Ladin” çeşitleri, “Karaçam”, “Himalaya Mazısı”, “Sarıçam” bulunuyor.

 

Abdurrahman Kahraman, Yaşar Nuri Öztürk adına kurduğu “Hatıra Ormanı”nın seyrini “Aydınlık”a anlattı.

 

- Yaşar Nuri Öztürk’e nasıl ulaştınız? Tepkisi ne oldu?

- “İzmir Ödemiş Subatan Yaylası”ndan aldığım ağaçları yüklediğim tırla beraber giderken kendisine ulaşamamıştım. Ancak 9 Mart’ta telefonla konuşabildik. Kendimi tanıttıktan sonra “Sayın hocam müsaade ederseniz Kırşehir Akpınar ilçesi belediye başkanımızın ayırdığı yer üzerine 1.200 adetten oluşan hatıra ormanına adınızı vermek istiyorum” dedim. Aramızda çok samimi ve duygusal konuşmalar geçti. Kendilerine, tabelaya “İlahiyatçı-Yazar Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk Hatıra Ormanı” yazdırmak istediğimi söyledim. Kendileri “İlahiyatçı” ifadesine gerek olmadığını sadece “Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk” şeklinde yazılmasını istediğini belirtti. Hatıra ormanı çalışmalarının her aşamasını fotoğraflayıp gönderdim. Tabela konulması aşamasında Belediye Başkanımızın resimlediği çalışmalarımız da kendilerine gönderildi. Başkanımız bu aşamada sayın Öztürk ile konuşup, tüm çalışanlar adına geçmiş olsun dileklerini iletti.

 

- Hatıra ormanınıza neden “Yaşar Nuri Öztürk” ismini vermek istediniz?

- Sayın Öztürk’ün büyük bir aydınlanmacı olduğuna inandığım için hatıra ormanına O’nun ismini verdim.

 

- Bu çalışmalarınızın parasal kaynağı nedir?

- Nevşehir ve kendi köyümdeki ağaçlandırma ile su sondaj çalışmalarımın masrafları, emekli maaşım ile yurt dışındaki akrabalarım ve Azerbaycan’daki küçük işletme sahibi oğlum Kubilay’ın katkılarıyla karşılandı. Bedensel çalışmalar ise köy geleneğimizin vazgeçilmezi imece usulü ile sağlanmıştır. Nevşehir ve Akpınar belediyelerimiz ise tüm imkanlarını bizlere seferber etmiştir. Başkanlarımıza ve çalışanlarına şükranlarımı sunuyorum.

 

- Bundan sonraki çalışmanız ne olacak?

- Bu ne ki...! “TGB”li kardeşlerimin dediği gibi “Bu daha başlangıç...”

 

Abdurrahman Kahraman Kimdir?

 

11 Mart 1946 tarihinde, Kırşehir’in Akpınar ilçesine bağlı “Köşker” köyünde doğan Kahraman, ilkokul eğitimini de köyde tamamladı. Yatılı olarak okuduğu “Kayseri Pazarören Öğretmen Okulu”ndan 1965-1966 ders yılında mezun olduktan sonra; sırasıyla Ağrı, Sivas ve Ankara köy ilkokullarında öğretmen ve yönetici olarak çalıştı. Dokuz yıllık mecburi hizmetinin ardından öğretmenlikten istifa ederek, “Türk Hava Yolları”na geçti. “Türk Hava Yolları”nın yurt içi ve yurt dışı (Frankfurt) olmak üzere çeşitli kademelerinde memur ve idareci olarak çalışan Kahraman 28 yıl çalışma hayatını tamamladıktan sonra emekli oldu. Öğretmenliği süresince bulunduğu köylerde okul bahçeleri başta olmak üzere cami ve köyün ortak alanlarına bölgenin özelliğini taşıyan ağaçlar dikerek adeta bir “yeşil yolculuk mesaisi” başlatmış geleceğe...

 

Aydınlık Gazetesi - 27.06.2016, Pazartesi