05.05.2018 / 10 Milyar Dolarlık Enerji Çöpte Duruyor
Biyokütleden enerji üretimi ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı. Devletin sağladığı yenilenebilir enerji teşvikleri sayesinde yatırımlar maliyetini çıkararak orta vadede kara geçebiliyor. Biyokütle teknolojisi, bildiğimiz çöp ve atıklardan enerji üretimini sağlıyor. Ülkemizde bu teknolojinin önde gelen firmalarından “Mimsan Grup” yöneticileri hafta içerisinde İstanbul’da düzenledikleri toplantıda sektör ve şirkete ilişkin basın mensuplarına bilgi verdiler.
Malatya’nın çöpünü tümüyle bertaraf eden ve 40 bin evin ihtiyacını karşılayacak kadar elektrik üreten enerji santralini devreye almaya hazırlandıklarını açıklayan “Mimsan Grup”un CEO’su Hacı Ahmet İlhan, “Atıktan enerjinin Türkiye’de 10 milyar dolarlık potansiyeli bulunuyor. Yaklaşık 15 yıldır bu alanda Ar-Ge faaliyeti yürüterek yerli biyokütle yakma teknolojisini ilmek ilmek dokuduk” dedi.
Vahşi Yöntemle Olmaz
Türkiye’de yılda 200 milyon ton atık ortaya çıktığı tahmin ediliyor. Bu rakamın tamamının enerji olarak değerlendirilmesi durumunda üretilecek elektriğin yılda 100 milyar kilowatsaate ulaşacağı hesaplanıyor. Bu da Türkiye’nin toplam yıllık elektrik tüketiminin üçte birine denk geliyor.
“Mimsan Grup”, Türkiye’nin şehir çöpünden termik yöntemle enerji üreten ilk santralini “Yap-İşlet-Devret” modeliyle Malatya’da kurdu.
Türkiye’de belediyelerin çöp bertarafında genellikle vahşi depolama yöntemini kullandığından söz eden Ahmet İlhan, bazı şehirlerde, çöpten çıkan metan gazından enerji üretilse de, bu yöntemin, atığın çevreyi zehirlemesini engelleyemediğini söyledi.
Çöp bertarafı konusunun Türkiye’de bir “devlet politikası” haline geldiğini anlatan Ahmet İlhan, önümüzdeki süreçte belediyelerin atıktan enerji tesisi kurma yönünde ciddi yatırımlar yapmasının beklendiğini ifade etti.
“Mimsan” olarak 20 milyon dolarla ve yüzde 68 yerlilik oranıyla hayata geçirdikleri Malatya tesisinin yanı sıra Afyon’da da atıktan enerji elde edecek bir biyokütle enerji tesisi kurmaya hazırlandıklarını açıklayan Hacı Ahmet İlhan, anız ve orman atıklarının tesiste enerjiye dönüştürüleceğini ifade etti. İlhan, “Bunun için bir özel sektör firmasıyla el sıkışıldı. Tamamlandığında 25 MW kurulu güce sahip olacak santral, biyokütle yakmada Türkiye’nin en büyüğü ünvanını kazanacak. Biyokütle yakmada Türkiye’nin toplam kurulu gücü 50 megawat düzeyinde bulunuyor. Yakma dışındaki biyokütle tesisleri de değerlendirmeye katıldığında bu rakam 500 megawata yaklaşıyor. ‘Mimsan Grup’ olarak 15 yıldır konunun teknolojik yanını ilmek ilmek dokumaktayız” diye konuştu.
Aydınlık Gazetesi - 05.05.2018, Cumartesi
05.05.2018