19.04.2014 / Mutlu Tönbekici - Yeni Orman Yönetmeliği: Ormana Veda
Dün, Türk ormanlarının muhtemelen sonunu getirecek olan bir yönetmelik yayınlandı “Resmi Gazete”de...
Bundan sonra ormanlık alanlar, petrol boru hatları, enerji üretim santralleri, petrol ve doğalgaz aramaları gibi işletmelere açılabilecek.
Aynı yönetmeliğe göre ormanlık alanlarda ayrıca, haberleşme tesisleri, yeraltı doğalgaz depolanmasına ilişkin tesisler ile eğitim ve spor tesislerine; yol, liman geri hizmet alanı, havaalanı, demiryolu, teleferik hattı, tünel gibi ulaşım tesislerine izin verilebilecek.
Ayrıca, özel yükseköğretim kurumları dışında, yükseköğretim kurumlarının eğitim ve araştırma amaçlı tesislerine ve izin verilen bu alan içinde izin sahibi yükseköğretim kurumuna veya Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’ne yurt yapılması için izin verilebilecek.
Bunların yanında, ormanlık alanlar içinde, balık üretim tesislerine, odun kömürü gibi işletilmesinde ağaç kullanılan ocaklara, define aramasına, arkeolojik kazı ve restorasyon yapılmasına da izin verilebilecek.
Bu ne demek? Şu demek: Başta “Milli Parklar” olmak üzere ormanlar elden gidiyor!
Sadece ağaçların kesilmesinden söz etmiyoruz. Enerji santrallerinin yaratabileceği yangın riskinden de söz ediyoruz.
Bu yönetmelikten sonra kimsenin çevrecilikten, orman ve yeşil sevgisinden söz etmeye hakkı ve yüzü olamaz.
Hepimize geçmiş olsun...
“Google Orman Haritası”: Kayıp Gayet Net
Ormanlar şu kadar arttı, şu kadar ağaç diktik... Beyler! Rakamlarla bizi aldatmayın lütfen!
Türkiye ormanlarının arttığı falan yok. “Google”ın yayınladığı “Dünya Ormanlarında 2000’den bu yana yaşanan değişiklik” haritasında (http://earthenginepartners.appspot.com/science-2013-global-forest) nerenin kelleştiğini, nerenin ormanlaştığını detaylı bir şekilde görmek mümkün. 12 yıllık uydu haritalarını karşılaştırıp hiç kuşkuya yer vermeyecek şekilde ortaya sermişler... (Kırmızılar ormanın yok olduğu yerler, maviler yeniden ormanlaşan yerler.)
Türkiye’ye yakınlaştığımız zaman mavilerden çok kırmızılar görüyoruz. İlk önce dikkat çeken kırmızı bölgeler “Antalya Belek”in kuzeyindeki “Sağırın Bölgesi”, “Silifke”nin batısındaki “Yeşilovacık Bölgesi”, “Adana Çatalan Barajı”nın hemen kuzeyi, “Balıkesir Kepsut”un güneyi ve “Çanakkale Güzelyalı”nın kuzeyi. Buralarda ciddi miktarda bir ormansızlaşma mevcut.
Saydığım bu kayıp bölgelerin yangın nedeniyle oluştuğu çok açık. Ama haritaya daha yakınlaşıldığı zaman tüm ormanların kızamık çıkarmış gibi olduğunu görüyoruz. İşte o kızamık gibi küçük küçük noktalar da imar veya tarım nedeniyle kemirilen orman alanları.
Mavi noktalar hiç yok değil. Bu süre içinde ormanlaşma da olmuş. Nerelere diye bakıyoruz ve görüyoruz ki tepelerde kendi halinde bırakılan yerlerde ormanlar yürümüş.
Şimdi yeni yönetmeliğimiz var.
Tekrar... Hepimize geçmiş olsun...
Gazete Vatan - 19.04.2014, Cumartesi
19.04.2014