01.02.2018 / Atila Alpöge - Maymunlu Gaz Testi Rezilliği Devam Ediyor
Sanki bitmek bilmeyen bir film. Televizyon dizisi gibi devam ediyor. Dün dizelli araçlarla ilgili sürüp giden bir serüvenin ikinci perdesinden söz etmiştik. Bugün ise yeni bir perde başladı. Bir sürü mesele yaşayan dünyamızın gündemine, başka konu yokmuş gibi oturan yeni bir olgu. Konu Alman otomobilcilerinin maymun (ve de insan) gazlaması. Meğerse daha da fazlası varmış.
Nixon’un sonunu getiren skandal "Watergate" (Votırgeyt) diye biliniyordu. Gazeteciler şimdikine “Maymun-geyt” adını taktı. Olup biteni kısaca anımsayalım.
Dizelli araçlar sağlığa aşırı zararlı egzoz gazı salıyor. Devletler bunu kısıtlayıcı sınırlar getiriyor. İmalatçılar “Yeni modellerimiz standartlara uygun!” diyor. Nitekim sürekli yapılan laboratuvar testleri bu ifadeyi doğruluyor. Meğerse adamlar motorlara gizlice salımı düşük gösteren bir yazılım eklemişler. Birinci perde! Kamuoyu ve devletler ayaklanıyor. Mahkemeler… Tazminatlar… İstifalar… İşten atmalar… Dizel motorunu yasaklama girişimleri… Şirketler “Ah vah!” deyip özür dilemeye, “Bir daha yapmayacağız!” demeye başlıyor. Ama ortaya çıkıyor ki, gene gizlice bir araştırma başlatmışlar ve yeni motorlarının zararlı olmadığını kanıtlamaya kalkışmışlar. Bu maksatla maymunları her tarafı camlı hava geçirmez bir odaya tıktırmışlar ve dizel motorlarını çalıştırıp bastırmışlar gazı. Bazı maymunlar eski motorların gazını çekiyorlar içine; ötekiler de yeni motorların gazını. Böylece kıyaslama yapılacak ve yenilerin iyi olduğu saptanacak. İkinci perde! Yüklü bir para verdikleri bu araştırmayı, dikkat çekmesin diye, Amerika’daki bir laboratuvara, el altından, ısmarlamışlar. Sözde bağımsız bir bilimsel çalışma yapılıyor. Araştırma raporu yayınlanınca da bizimkiler “Aa! Bizim yeni motorlar iyiymiş. Demek ki dizeli yasaklamaya gerek yok!” diyecekler. Ancak şimdi anlaşılmış ki, laboratuvara verdikleri yeni motorlarda da gizli yazılım varmış ve bu, dizelin etkisini örtbas edecekmiş. Yani şirketler işi başından garantiye almışlar ve istedikleri sonucu “bilimsel” araştırmaya bulaştırmışlar. Hem de laboratuvarın haberi olmadan.
Böyle olduğu halde, araştırma sonuçları yeni motorların eskilere göre daha beter olduğunu ortaya koymuş. Sonucu öğrenen firmalar araştırmanın yayımlanmasını durdurup sonucu saklamaya çalışmışlar. Laboratuvar sahibi yayın yapmış olabilmek için ısrar etmiş ve “Lafı çevirip eskiler bile zararlı değildi deriz” demeyi önermiş. Ama bir Amerikan mahkemesi bu gizli yazışmaları ele geçirip olayı kamuoyuna açmış.
İkinci perdeyi “The New York Times” duyurmuştu. Şimdikini Alman “Bild” gazetesi. Olayın bu yeni boyutunda Vokswagen lobi bölümün baş sorumlusunun işine, bir telaş, son vermiş. “Bizden onay almadan bu araştırmayı başlatmış!” deyip temize çıkmak için. Daimler de “Bu ne rezalet!” diyerek bir sorumlusunu sorgulamaya başlamış. Üstelik bu sorumlu şirketin (hayret!) çevre koruma bölümünün başıymış.
Atila Alpöge, Ekogazete, 01.02.2018 / Yararlanılan kaynaklar: Le Monde, 01.02.2018 - Bild, 31.01.2018
https://ekogazete.wordpress.com sitesinden alınmıştır. - 01.02.2018, Perşembe
01.02.2018