06.05.2017 / Yuvadan Düşmüş Bir Baykuş Gördüğümüzde Ne Yapmalıyız?
İstanbul’da bu dönemde peçeli baykuş, kulaklı orman baykuşu ve alaca baykuşlar yuvadan uçmaya hazırlanıyor. Uzmanlar İstanbul’da en çok karşılaşılan türün alaca baykuş olduğunu söyledi.
Baykuşlar; yuvadan ayrıldıkları bu dönemde uçmaya çalışırken veya büyüyen diğer yavruların, yer daralınca, diğer bir yavruyu yuvadan atması sebebiyle yuvadan düşebilir. Bu yüzden bu aralar doğada, yuvadan düşmüş alaca baykuş yavrularıyla sıkça karşılaşabilir, yardıma ihtiyaçları olduğunu düşünebilirsiniz. Müdahale etmeden önce baykuşların zarar görmemesi için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var. “Doğal Hayatı Koruma Vakfı” (WWF) Danışmanı Ahmet Emre Kütükçü, yuvadan düşmüş bir baykuş gördüğümüzde neler yapılması gerektiğini “Aydınlık”a anlattı. Kütükçü, her baykuşun türüne göre ayrı bir müdahale gerektiğini belirterek önerilerini şöyle sıraladı:
- Baykuşun yaralı olup olmadığını anlamak için ayakta durup duramadığına, size karşı kendini savunup savunamadığına bakmalısınız.
- Eğer kuş sağlıklı görünüyorsa hiç müdahale etmeden olduğu yerde bırakmalısınız.
- Etrafta ona zarar verebilecek etkenler varsa yakınlardaki yuvasını bulup tekrar yuvasına yerleştirebilirsiniz. Bu mümkün değilse yakınlardaki bir ağacın üst dallarına koyabilirsiniz.
- Karşılaştığınız baykuş alaca baykuşsa ve sağlıklıysa dokunmamak gerekiyor. Çünkü alaca baykuşların düştüğü ağaca tekrar tırmanabilme özelliği var. Tırmanamazsa bile ebeveynleri gelip onu beslemeye devam edebilir.
- Tür olarak ne olursa olsun karşılaştığınız baykuş yaralıysa hiç müdahale etmeden durumu ilinizdeki milli parklar müdürlüğüne bildirmelisiniz.
Aydınlık Gazetesi - 06.05.2017, Cumartesi
06.05.2017