17.10.2017 / Yanlış Bilinen Canlı Türlerini Sizler İçin Derledik
Yıllarca dilimize pelesenk olan, bilmediğimiz halde görüntüsüne kanıp yanlış bildiğimiz canlı türlerinin gerçek yapılarını gün yüzüne çıkarıyoruz.
Kral kobra, kobra değildir.
Gerçek kobralar “Naja” cinsinin üyeleridir. “Kral kobra” ise “Ophiophagus” cinsindendir. Filogenetik, anatomik ve ekolojik farklarından dolayı “kobra” üyesi değildir. Kral kobraları kobralardan ayıran özelliklerden bazıları şunlardır; örneğin kral kobranın büyük kafa pulları 11 tane iken, gerçek kobraların 9 tanedir. Kral kobraların boyunları daha dar, gerçek kobraların ise daha geniş. Ayrıca kral kobralar genelde diğer yılanlar ile beslenir.
Ak dağ keçisi, dağ keçisi değildir.
Gerçek dağ keçileri “Capra” cinsindendir. Ak dağ keçisi ise anatomik ve coğrafik farklarından dolayı “Oreamnos” cinsindendir.
Siyanobakteri, alg ve plankton değildir.
Eskiden mavi-yeşil alg olarak sınıflandırılan bu canlılar, artık siyanobakteri olarak sınıflandırılır. Siyanobakteriler, denizlerin üstündeki kontrast farklılıklarını veren fotonsentetik canlılardır. Planktonlar denizlerin altında yaşayan topluluktur; pleustonlar ise deniz-hava arasındaki ince katmanda yani aslında yüzeyde yaşayan canlı topluluğudur. Bu yüzden siyanobakteriler aslında pleustondur.
Elektrikli yılan balığı, yılan balığı değildir.
“Anguilliformes” adlı müren takımından değildirler. Kemikli balıklardan olan “Gymnotiformes” adlı yeni dünya bıçak balığı takımındandırlar.
Kızıl panda, panda değildir.
“Ursidae” (büyük ayılar) adlı ayıların bulunduğu familyanın aksine “Ailuridae” adlı kendilerine özgü zoolojik familyaları mevcuttur. Morfolojik gözlemlerden dolayı eskiden rakungiller (küçük ayılar) ailesinde bulunurken; son sitogenetik çalışmalar ayrı sınıflandırılmalarını gerektirdi.
Katil balina, balina değildir.
Balinalar (Catecea) takımının, dişli balinalar (Odontoceti) alt takımı dahilindeki yunusgiller (Delphinidae) familyasında sınıflandırılırlar. “Orcinus orca” türü, filogenetik ve ekolojik açıdan gerçek balina olarak görülmez. Kendisi yunusgiller ailesinin en iri üyesidir. İsminin aksine katil de değildirler. Doğal ortamlarında insana saldırdıkları ile ilgili herhangi bir rapor yoktur. Sadece parklarda esir tutulanlar saldırganlaşabiliyor doğal olarak. Zira onlar da birer memeli.
Kızböceği, yusufçuk değildir.
Yusufçuk ile kızböceği çok benzer olmasına rağmen dinlenme halindeki kanat pozisyonuna göre ayrılırlar. Yusufçuklar kondukları zaman kanatlarını yere paralel bir şekilde yanlara doğru tutarken, kızböcekleri kanatlarını yere dik bir şekilde sırtlarında (dorsal) tutarlar. Tıpkı kelebek ve güve arasındaki farklardan biri gibi. İkisi de “Odonata” takımına üyedirler; ancak “Zygoptera” (kızböceklerinin) ve “Anisoptera” (yusufçukların) olmak üzere alt takım olarak ayrılırlar.
Yaban arısı, arı değildir.
“Hymenoptera” (zar kanatlılar) takımında “Vespidea” adlı familya üyesidir. Kendisi ne arı, ne de karıncadır. İngilizce “wasp” olarak tanınır. İkisinin parafiletik kuzenidir. Görselde bal arısı (solda) ve yaban arısı (sağda) gözüküyor.
Örümcek, böcek değildir.
Eklem bacaklılar (Arthropod) şubesi, aşağıya doğru inildikçe böcekler (Insecta) ve örümcekgiller (Arachnid) adlı iki sınıfa ayrılır. Örümcekleri böceklerden ayıran en önemli özelliklerinden biri vücutları 3 lob yerine 2 lobludur. 6 bacak yerine 8 bacakları vardır. İki tane “keliser” (zehir dişleri/çengeli) ve “pedipalp” (his ayağı) vardır.
Riketsiya, virüs değildir.
Zorunlu hücre içi parazit olmalarından dolayı virüs zannedilmişlerdir. Modern mikroskobik analizler ile metabolizmalarının ve morfolojilerinin bakteriler gibi olduğu gözlemlenmiştir. Daha sonra aslında gram (-) mikro bakteri oldukları anlaşılmıştır.
Dimetrodon, dinozor değildir.
Yaklaşık 295-275 milyon yıl önce “Erken Permiyen Dönemi”nde yaşamış bir “synapsid” cinsidir. Yaşadığı dönemde daha dinozor takımı evrimleşmemişti bile. Dolayısıyla aslında “Dimetrodon”, memelilere (mesela insanlara) dinozorlardan daha yakın akrabadır.
Aydınlık Gazetesi - 17.10.2017, Salı
17.10.2017