21.07.2017 / Artvinliye ‘Cerattepe’ Demek Bile Yasak!
“Cengiz Holding”in maden ocağı kurmaya başladığı Artvin’de yurttaşlar üzerindeki baskı gün geçtikçe artıyor.
Madene karşı seferber olarak 245 gün 2 bin rakımda nöbet tutan Artvinliler “OHAL”in yanı sıra Valiliğin eylem yasağıyla yaşıyor. “Yeşil Artvin Derneği” Yönetim Kurulu üyesi avukat Bedrettin Kalın’ın verdiği bilgiye göre, açılan 10’u aşkın ceza davasında 200 Artvinli yargılanıyor. “Cengiz Holding”e ait iş makinalarının “Cerattepe”ye çıktığı 16 Şubat 2016 tarihinden beri Artvinliler mücadele ediyor.
10 Aydır Eylem Yasağı Var
“Artvin Valiliği”, “Rize İdare Mahkemesi”nde 19 Eylül 2016’da görülen “Cerattepe Davası” öncesinde Artvin’de eylem yasağı getirdi. 10 aydır yasak devam ediyor. Aylardır içinde “Cerattepe” geçen tüm etkinlikler engelleniyor. “Yeşil Artvin Derneği”nin Valilik, Belediye ve Emniyet’e yaptığı başvurular yanıtsız kalıyor. 8 Temmuz’da yapılması planlanan “Madene Hayır Mitingi”ne de miting tarihinden iki gün önce, hiçbir gerekçe gösterilmeden izin verilmediği duyuruldu.
Ormanı Koruyana İşgal Davası
“Artvin Adliyesi”, Artvinlilerin dosyalarıyla dolu. İş makinelerine karşı yola aracını bırakanlar, maden karşıtı eylemlere katılanlar ceza davalarında yargılanıyor. Halkın nöbet tuttuğu kulübe nedeniyle, dört dernek yöneticisine dava açıldı. Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan, beş ayrı davadan yargılanıyor.
Avukat Bedrettin Kalın, “Cerattepe Eylemleri”yle ilgili 10’un üzerinde dava açıldığını, yaklaşık 200 kişinin yargılandığını söyledi. Henüz hiçbirinden karar çıkmadığını belirten Kalın şöyle devam etti:
“Davalarda ‘çalışma özgürlüğünü engellemek’, ‘toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet’, ‘emniyet güçlerine direnmek’ gibi suçlamalar var. Kulübe için açılan davada da Neşe Hanım ve iki dernek yöneticimiz orman alanını işgal ettiği gerekçesiyle yargılanıyor. 245 gün, her türlü zorlu doğa koşulunda, oradaki ormanın bir çöpüne bile zarar gelmesin diye nöbet tutan insanlar, ormana zarar verdikleri gerekçesiyle yargılanıyorlar. Orman bilirkişileri ormana zarar verilmdiğine dair tutanak hazırlamış. Buna rağmen dava açıldı.”
“Tek Değişen Mahkeme Heyeti”
“Anayasa Mahkemesi”ne başvuracaklarını belirten Kalın, “MİGEM”in maden işletme sahasını 240 hektara çıkaran idari kararıyla ilgili de dava açtıklarını bildirdi. “Danıştay”ın onayladığı “ÇED Raporu”nu eleştiren Kalın şöyle devam etti:
“Danıştay’ın daha önce iptal ettiği ‘ÇED Raporu’ ile onayladığı rapor arasında ne değişti? ‘Cerattepe’ aynı ‘Cerattepe’, doğa aynı doğa… Değişen, iki dava arasında ‘Rize İdare Mahkemesi’nin heyeti. Mahkeme, çalıntı tez hazırlayan hırsız bilirkişilerin raporuyla ikinci ‘ÇED’le ilgili davamızın reddine karar verdi. ‘Danıştay’ da bunu onayladı. ‘Danıştay’ kendini ve önceki kararlarını inkar etmiştir.”
Terör Olan İller Gibi
“Yeşil Artvin Derneği” Başkanı Nur Neşe Karahan, Artvin’in kısa süre önce en güvenli il seçildiğini hatırlattı ve şöyle devam etti:
“Ama Valilik, yasakları sürekli yeniliyor. Terör olan iller dışında sadece Artvin’de! Bir şirketin keyfi için! Hakkımızı arayacağız. Yıllardır yaptığımız her şey yasal.”
Gavut Deresi Bulanık Akıyor
Maden sahasındaki tünel açma çalışmaları nedeniyle “Hatila Vadisi”ndeki “Gavut Deresi” bulanık akmaya başladı. “Yeşil Artvin Derneği”, “Devlet Su İşleri”, “Çevre İl Müdürlüğü”, “Orman İl Müdürlüğü” ve “Milli Parklar Müdürlüğü”ne dilekçe verdi. Ancak hiçbir yanıt gelmedi.
Neşe Karahan şunları söyledi:
“Yeni açılan tünelin bütün pasasını aşağı döküyorlar. Sadece toprak değil makine yağları, kimyasallar da suya karışıyor. Şirket inanılmaz ölçüde rahat, denetleyen yok, karışan yok. ‘Gavut’, ‘Hatila Vadisi’nin ana deresiyle birleşiyor.”
Aydınlık Gazetesi - 21.07.2017, Cuma (Irmak Mete)
21.07.2017