24.01.2020 / Ceyhun Balcı - Toprak
Yaşamın doğum yeri toprak, yaşamdan sonraki uyku yeri(miz). Gündelik uğraşlar içinde toprak, işi onunla olmayan için ne anlama gelir? Bir zamanların tarım ülkesi Türkiye’de toprağın öksüz-yetim kaldığı kesin. Boşalmış köyler, ıssız topraklar. Nüfusuna oranla kırsalda yaşayanları en fazla olan kent İzmir’miş. Şaşırtıcı ve burada yaşayanlar için gurur verici.
Toprak doğaseverliğin yanı sıra yaşamın kazanılması için de çok önemli. Tam burada Henry Kissinger’ın şu özlü sözü çok şey anlatmaya yetecektir: “Ülkeler petrolle, toplumlar tarımla denetim altına alınabilir.” Bu sözleri emperyal anlayışın anlaşılır dilde ifadesi olarak da okuyabilirsiniz. Yeniden üretici olabilmek, besin üzerinden boyunduruk altına girmekten kaçınmak, doymak kadar sağlıklı beslenmek için de toprak olmazsa olmaz gereklilik.
Emperyalizm günümüzde savaşları vekaletle yürütüyor. Toprağın işlenmesi ya da işlenmemesi de emperyalizmin ilgi alanında olan bir konu olarak boy gösteriyor.
“Zeytinyağlı yiyemem aman,
Basma da fistan giyemem aman…” diyen uydurma türküler yaktırabilen emperyalizme karşı vatan toprağımızın savunulması kadar o vatan toprağımızın tarımsal üretime konu edilmesi de bir o kadar önemlidir.
Hayrettin Karaca’nın toprak temalı savaşımını bu açıdan irdelediğimizde ne denli önemli olduğunu bir kez daha anlamış oluruz.
Toprağın sıkı dostu Aşık Veysel boşuna “Benim sadık yarim kara topraktır” demedi!
Yaşam bulduğun, yaşamını kazandığın, ölünce içine düştüğün toprak…
Dost olması için dost olman gereken…
Eksiksiz ve katıksız toprak dostu Hayrettin Karaca sadık yarine kavuştu.
Benim gözümle ateşli çevreciden daha çevreci, tutucu doğaseverden daha doğaseverdi.
“Hannover Üniversitesi”nden ekoloji profesörü Franz H. Meyer, Hayrettin Karaca’dan “Şimdiye kadar hiç böylesine kişisel çıkar gütmeden, kendini insanlığın yararına çalışmaya adamış birine rastlamadım” diye söz etmiş. Bu sözler bir insanın yaşamı boyunca başına gelebilecek en iyi şey olmalı!
Toprağı sonuna dek hak eden “Toprak Dede” artık toprağa emanet!
O’na güle güle demek zor olsa da zorunlu!
Örnek alınması, yolundan gidilmesi, dünyanın ve Türkiye’nin yeniden yaşama kavuşması dileğiyle…
Aydınlık Gazetesi - 24.01.2020, Cuma
24.01.2020