21.01.2015 / Melih Baş - 2015'de Turizm Sektörü ve 'Yeşil Yıldız'
Bu yıl ekonomi nasıl gidecek sorusunun turizm sektörü bağlamında biraz ortaya çıkacağı 4 günlük bir fuar (Ekin Fuar AŞ’nin düzenlediği EMITT - Doğu Akdeniz Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı) yarın başlıyor. Türkiye turizm sektörü denince bu yıl çok boyutlu olarak Rusya unsuru ön plana çıkıyor. Bu konuyu ayrıca ele alacağız.
Turizm sektöründe hem talep cephesinin hem de maliyet cephesinin yönetiminde işlevsel niteliği olan bir boyut var: çevreye duyarlı otel olmak. Türkiye’de bu otellerin sayısı 2013’de 22 iken, 2014’de 126’ya yükselmiş. Türkiye’de çevreye duyarlı otellerden ilk “Yeşil Yıldız”ı 2009’da Antalya Belek’teki “Calista Resort” almıştı.
Turizm kesiminde çevreye duyarlılık uygulamaları, “Kültür ve Turizm Bakanlığı” tarafından belgelendirilmektedir, örneğin “mavi bayrak”, “yeşil yıldız” vb.
“Mavi Bayrak” uygulaması, yüzme amacı ile kullanılacak göl ve deniz suları için gerekli su niteliklerini belirleyen mikrobiyolojik ölçütlere, yol gösterici ve uyulması zorunlu hususlara ait bir uygulamadır.
Yeşil Yıldız Uygulaması
Sürdürülebilir turizm kapsamında, çevrenin korunması, çevre bilincinin geliştirilmesi, turistik tesislerin çevreye olan olumlu katkılarının teşvik edilmesi ve özendirilmesi amacıyla, 1993 yılından itibaren talep eden ve aranılan nitelikleri taşıyan konaklama tesislerine, “Kültür ve Turizm Bakanlığı” “Çevre Dostu Kuruluş Belgesi” (Çam Simgesi) vermekteydi. Daha sonra, “Turizm İşletmesi Belgeli Konaklama Tesislerine Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi Verilmesine Dair 2008/3 no’lu Tebliğ” ve eki 22.09.2008 tarih ve 27005 sayılı “Resmi Gazete”de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Tebliğ, enerji, su, çevreye zararlı maddelerin tüketiminin ve atık miktarının azaltılmasını, enerji verimliliğinin arttırılmasını, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesini, konaklama işletmelerinin yatırım aşamasından itibaren çevreye duyarlı olarak planlanmalarını ve gerçekleştirilmelerini, tesisin çevreye uyumunu, çevreyi güzelleştirici düzenleme ve etkinlikleri, ekolojik mimariyi, çevreye duyarlılık konusunda bilinçlendirmeyi, eğitim sağlanmasını ve ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılmasını kapsamaktadır.
122 Temel Ölçüt
Çevreye duyarlılık konusunda çalışma yapan turistik işletmelerin talebi üzerine, 122 temel ölçüte göre değerleme uygulanmaktadır. Örnekse, “Su tasarrufu / Enerji verimliliği / Çevreye zararlı maddelerin tüketiminin ve atık miktarının azaltılması / Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının teşvik edilmesi / Konaklama işletmelerinin yatırım aşamasından itibaren çevreye duyarlı olarak planlanmaları / Turistik tesisin çevreye uyumunu, çevreyi güzelleştirici düzenleme ve etkinlikleri, ekolojik mimari / Çevreye duyarlılık konusunda bilinçlendirmeyi, eğitim sağlanmasını, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılması / Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 1993 yılından itibaren bu konudaki deneyimlerini, ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerini ve bu konudaki AB ölçütlerinin (Eko-etiket) geneli.”
Tür ve sınıfına ilişkin belirlenen asgari puanı aşan tesislerden, yıldız simgeli olan konaklama tesislerinin plaketlerinde sınıflarını gösteren yıldızlar yeşil renkli düzenlenmektedir. Ayrıca plaket üzerinde “Çevreye Duyarlı Tesis” ibaresi yer almaktadır.
Bu tesislerin çizelgesi “Kültür Turizm Bakanlığı”nın örütbağında mevcut.
Sonsöz:
2015 yılında turizm kesiminin yeşil yıldızlar üzerinden tetikleyeceği doğrudan ve dolaylı istihdam ve hane halkı gelirleri konuşmak dileğiyle!
Okumalık:
Ertan Özçoban, Yeşil Yıldız, Orion Kitabevi Yay.
Aydınlık Gazetesi - 21.01.2015, Çarşamba
21.01.2015