01.06.2021 / Yalçın Bayer - Marmara’yı Nasıl Bitirdik!
“Marmara Denizi”nin hali için ağlaşıyoruz. Artık mavi bayraklı sahillere inanmıyoruz. Balıklar denizin altında oksijensizlikten ölüyor. Sahillerde oturanlar daha şimdiden yazlıklarına gitmek için endişe duyuyorlar.
“Marmara Bölgesi”nde yaşayan 20 milyon kişinin dışkısı, bulaşık ve deterjan suyu, bitkisel atık yağlar her gün “Marmara Denizi”ne deşarj ediliyor. Son olarak da 50 yıldır “Kocaeli Dilovası”nda hurda metal ithal edip geri kazanım sağlayan firmaların ve Trakya’da tekstil fabrikalarının kimyasal atıkları hem “İzmit Körfezi”ni hem de “Marmara”yı bitirdi. Hükümetin “Ergene”yi kurtarmak amacıyla yaptığı deşarj sistemi ile son bir yıldır Trakya’nın tüm atıklarının denizaltına verilmesi tam bir felaket sayılıyor. Deniz salyasının bu sistemin devreye girmesinden sonra ortaya çıkması tam panik yarattı.
Deniz uzmanları durumu “Ergene projesiyle denizin daha hızlı olarak kirlenmesi” şeklinde açıklıyorlar.
“Artık denize derin deşarj yöntemi kaldırılırken bizim buna milyon dolarlar akıtmamız hiç akıl işi değil. ‘Ergene’ böyle kurtarılmaz” diyorlar.
Dip Balıklara Dikkat
“Tarım ve Orman Bakanlığı”, Marmara’da ve Karadeniz’de çıkan dip balıklarında acil olarak risk analizi yapmalı ve sonuçları kamuoyuna açıklamalıdır. Duyarlı bir vatandaşın “Hacettepe Üniversitesi”nde “Marmara Denizi” için yaptırdığı araştırmada şu veriler ürkütücü sayılmıştı: “Marmara’da krom, bakır, kurşun, kadmiyum, çinko, civa, arsenik ve diğer ağır metallerin balıklarda ve midyelerde ‘aşırı’ miktarda bulunduğu raporda yer almıştı (rapor elimizdedir). Ne yazık ki, trol balıkçıları zarar görmesin diye Marmara ve Karadeniz’den çıkan balıkları yiyoruz ve kanserle tanışıyoruz. Artık yüzey balıkları da tehlikeli sayılıyor.”
Hocalar ne kadar ciddi bir uyarı yapıyor: “Marmara öldü, salya ile cesetler çürüyor artık.”
…………………………
Hürriyet Gazetesi - 01.06.2021, Salı
01.06.2021