01.04.2021 / İklim Krizi Çağrısı
İngiltere’de dün yapılan iklim zirvesinde öne çıkan gündem “Savunmasız ülkeler için iklim finansmanı oluşturulması” oldu. Çin’in zirveye katılmayı reddetmesi de toplantı gündemine damgasını vurdu.
İngiltere’nin Glasgow kentinde 1 Kasım’da yapılacak “Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Konferansı” öncesi (COP26) kritik ön toplantı dün gerçekleşti. 35 ülkeden temsilcinin yer aldığı toplantıya ABD ile “Avrupa Birliği” (AB) ülkeleri katılırken Çin’in Londra’dan gelen daveti reddettiği duyuruldu. “BBC World”den Matt McGrath’in haberine göre, İngiltere, Çin’in etkinliğe davet edildiğini ancak katılmadığını duyurdu.
“COP26” Başkanı Alok Sharma ve İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab’ın ev sahipliği yaptığı toplantıda artan sıcaklıklara karşı savunmasız ülkeler için acil yardım planı, iklim finansmanı ve borçların hafifletilmesi gibi başlıklar ele alındı. Sharma, “Zengin ülkelerin iklim çöküşünün yükünü taşıyan yoksul ülkelere yardım için adım atması gerekiyor. İklim krizine en az etkisi olan insanlar en çok acıyı çekiyor. Bu korkunç bir adaletsizlik. Bu nedenle gelişmiş ülkeler, iklim değişikliğine karşı en savunmasız toplulukları destekleme konusunda özel bir sorumluluğa sahip. Zamanımız tükeniyor” diye konuştu.
Ağaçlar Yok Ediliyor
Toplantı öncesi açıklanan raporlar da iklim krizinin alarm verdiğini ortaya koydu. “Maryland Üniversitesi” ve “Global Forest Watch”un (GFW) ortak raporuna göre dünya ormanlarında geçen yıl 42 bin kilometrekare ağaç örtüsü kaybedildi. “Guardian”ın haberine göre, bu oran, 2002’den bu yana orman tahribatı için en kötü üçüncü yıl oldu. Amazon, Kongo ve Güneydoğu Asya gibi nemli tropikal birincil ormanlarda en ciddi kaybın yaşandığı aktarılan raporda, “2019’de tropik bölgelerde toplam 12.2 milyon hektar ağaç örtüsü kaybedildi ve bu 2020’de yüzde 12 arttı” ifadelerine yer verildi.
“Friends of the Earth Scotland” (FoES) da İskoç hükümetine iklim kirliliğinin azaltılması için çağrıda bulundu. “FoES” direktörü Dr. Richard Dixon, “İskoçya’nın elektrik üreten, kamuya ait bir yenilenebilir enerji şirketi kurması gerektiğini ve İskoçya’nın fosil yakıtsız bir rotaya girmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi. “İskoç Yeşiller Partisi” lideri Patrick Harvie ise “İskoçya kayıtsızlığı sürdürmeyi göze alamaz ve Glasgow’daki iklim konferansından sadece altı ay önce gerçeğe odaklanma zamanı” açıklaması yaptı.
* * *
Ev sahibi İngiltere kömür madenine onay verdi
“İngiltere hükümeti”nin bu yıl iklim zirvesine ev sahipliği yaptığı halde ülkenin kuzeybatısındaki “Cumbria bölgesi”nde ekolojiye ciddi zarar verecek kömür madeni projesini onaylaması tepki görüyor. Ülkede iklim mücadelesi veren örgütler Başbakan Boris Johnson’a ortak bir mektup kaleme alarak, söz konusu projenin geri çekilmesini istiyor. Başbakanlık ofisi ise yerel konseyin maden ocağının yapılmasına ilişkin kararının önüne geçilmeyeceğini savunuyor. Hükümetin maden ocağı projesini durdurmamasına ilişkin kararının, “COP26” zirvesinin ev sahibi olarak İngiltere’nin inandırıcılığına gölge düşürdüğü ifade edildi. Hükümetin geçmişte kalması gereken kirletici sanayi biçimlerine yönelmek yerine düşük karbon teknolojilerini kullanması gerektiği savunuluyor. Kömürün çıkarılması, taşınması ve yakılması aşamalarında ortaya çıkan sera gazlarının, krizin önemli faktörlerinden biri olduğu değerlendiriliyor.
BirGün Gazetesi - 01.04.2021, Perşembe
01.04.2021