30.12.2017 / Çatıda Güneş ve Rüzgardan Elektrik Üretmek Serbest
“EPDK”, 3 kVA’ya kadar olan güneş paneli ve rüzgar türbininde trafo kaynaklı kapasite kısıtını kaldırma kararı aldı. Eski “TEDAŞ” Genel Müdür vekili Doğan, 3 kVA’lık bir panelin aylık 150 kilovatsaat elektrik tüketimini karşılayacağını söyledi.
“Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu” (EPDK), yılın son toplantısında konutlarda ve küçük işletmelerde aylık elektrik faturalarına büyük destek olacak önemli bir adım attı.
“Gazete Habertürk”ten Olcay Aydilek’in haberine göre “EPDK”, konut ve işyeri çatılarına 3 kVA’ya kadar güneş paneli ve rüzgar türbini montajına yönelik taleplerde, trafodan kaynaklı kapasite kısıtını kaldırma kararı aldı.
Elektrik dağıtım şirketleri, bu yönde gelecek tüm talepleri geri çeviremeyecek. Abone, karar uyarınca çatısına 10 kVA’ya kadar koyacağı panel ya da türbin için de bulunduğu bölgedeki elektrik dağıtım şirketiyle temasa geçecek. Dağıtım şirketi, gerekli teknik düzenlemeleri yapacak ve 5 megavat trafo kapasitesi doluncaya kadar tüm talepleri karşılayacak.
Eski “TEDAŞ” Genel Müdür vekili Osman Nuri Doğan, 3 kVA’lık bir güneş panelin aylık 150 kilovatsaat elektrik tüketen bir abonenin ihtiyacının önemli bölümünü karşılayabileceğini belirterek, “Güneş paneli 8 saat elektrik üretse, gündüz saatlerinde elektrik ihtiyacını karşılar. Abone, güneşin olmadığı saatlerde, sistemden parasıyla elektrik kullanmak zorundadır” dedi.
Doğan, 10 kVA’lık bir güneş panelinin saatte 9 kilovat elektrik üreteceğini belirterek, “150 metrekarelik bir dairenin; çamaşır ve bulaşık makineleri ile buzdolabı, televizyon, ütü gibi diğer cihazları için gerekli elektrik ihtiyacını karşılar. Hatta bir miktar da elektrik artar” dedi. Doğan, 10 kVA’lık bir panelin küçük esnafın da rahatlıkla elektrik ihtiyacını karşılayabileceğini vurguladı.
Evde Üretilen Elektriğin Fazlası Satılabilecek
“EPDK” kararı, panellerden kendi elektriğini üretenlerin, ihtiyaçlarının üzerindeki miktarı “YEKDEM” kapsamında sisteme satabilmesinin de önünü açtı. Doğan, “Vatandaşın, böyle bir olanağı var. Güneş paneli, depolama sistemi olan pille birlikte izleyen yıllarda daha da yaygın olarak kullanılacak. Vatandaş, bu sistem sayesinde gündüz üretecek, ihtiyacını tüketecek, kalanını depolayacak, akşam da pilden kullanmaya devam edecek” diye konuştu.
Milliyet Gazetesi - 30.12.2017, Cumartesi
30.12.2017