06.05.2016 / İbrahim Ethem Gönenç - Küresel İklim Değişimine Hazırlıklı mıyız?
Birçok su kaynağımızın ve ekosisteminin yok olmasına neden olan yanlış planlamaların sorumlusu bir Sayın Bakanımız demişti ki; “NASA da kim oluyor, biz onlardan ileriyiz.” “NASA” dünyaca saygı duyulan, uzay araştırmaları yapan ve geliştirdikleri ileri matematik modellerle iklim değişikliği etkisi altında dünyanın kritik durumunu ortaya çıkaran kurumdur, Sayın Bakanım. Bakın anlatayım!
Yüz Milyarca Zarar
2013 yılında, iklim değişikliği etkisiyle dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan 300’e yakın afetin zararlarının bedeli ikiyüz milyar doları bulmuştur. Bunun altmış milyar doları sellerden, yirmi milyar doları ise kuraklıktan kaynaklanmıştır. Geçenlerde “ABD Yönetimi” iklim değişikliğinin ekonomiye etkilerinin 150 milyar dolara ulaşabileceğini açıklamıştır. Brezilya’da bu etki 40 milyar dolar olarak öngörülmektedir. Ya biz ne kadar bütçe ayırdık, Sayın Bakanım?
Yüz Milyonlarca İnsanın Göçü
Yapılan araştırmalara göre; 2050 yılında, iklim değişikliğinin neden olduğu deniz seviyesinin yükselmesi, aşırı sıcaklık ve kuraklıklar, seller, kasırgalar gibi afetler sonucu 150 ila 300 milyon arasında insan, yurtlarından göç etmek zorunda kalacaktır. Bu göçler, tabii ki ülke ekonomilerini etkileyecek ve göç alan ülkelerde nüfus artışı ile güvenlik sorunları yaratacaktır. Diğer yandan “OECD”ye göre, 2050 yıllarında 10 milyara ulaşacak dünya nüfusunun yarıya yakını su stresinin olduğu bölgelerde yaşayacak ve bu da yine göçleri körükleyecektir. Peki yurdumuzda ne olacak ve ne önlem alınmalıdır, hiç araştırttınız mı Sayın Bakanım?
Dünyada iklim değişikliği risk dağılımı (NASA 2015)
Koyu kırmızı çok riskli, kırmızı riskli, sarı az riskli
Türkiye Hazır mı?
Günümüzde iklim değişikliği etkisinde su, enerji, gıda, çevre ve iletişimde güvenliği sağlamak tüm gelişmiş ülkelerin önceliği haline gelmiştir. Yurdumuzda ise bu konularda herhangi bir strateji belirlenmemiştir. Kurumsal açıdan yetersizlik ve gerekli mali kaynağın ayrılamaması gibi nedenlerle mevcut “İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı”mızın uygulanabilirliği de çok şüphelidir. Üstelik yakın gelecekte, hem yurt içinden hem de dışından iklim göçlerine maruz kalacak ve büyük sorunlarla karşılaşacağız. Peki bunlara karşı herhangi bir hazırlığımız var mıdır Sayın Bakanım?
Sonuç olarak yurdumuzun yakın bir gelecekte karşılaşacağı en büyük risk, “NASA” tarafından üretilmiş üstteki resimden de görüleceği üzere iklim değişikliği etkileridir. Buna rağmen, özel sektöre peşkeş çekilen yanlış projelerle su kaynaklarımız kurutulmakta; tarım arazilerinin, zeytinliklerin imara açılması gibi yanlış politikalar nedeniyle de tarım ve yeşil alanlarımız giderek azaltılmaktadır. Bu yanlışların bedelini artan su, gıda ve enerji fiyatları ile zaten ödemekteyiz, ama bilesiniz ki bunların uzun vadede iklim değişikliğiyle birlikte bedeli çok daha ağır olacaktır Sayın Bakanım.
Ey ülkeyi yönetenler; her gün erdemsizliği ve ahlaksızlığı teşvik eden uyduruk dini fetvalar vereceğinize, bu konularda bilimsel çözümler üretin de, size de hadi rastgele diyeyim!
Aydınlık Gazetesi - 06.05.2016, Cuma
06.05.2016