10.04.2019 / Soner Polat - Kırlangıçlar ve İnsanlar
Bilmiyorum, hiç kırlangıçları inceleme fırsatınız oldu mu? Öyle özellikleri var ki sadece insana değil, bütün canlılara örnek olacak nitelikte! Bir arkadaşımın gönderdiği Sadi Bayram imzalı, “Kırlangıçları çok sevdim” başlıklı yazıyı ilginç ve dikkat çekici buldum. Sizlerle de paylaşmak istedim.
Aile Bağları ve Adalet
Ayvalık’ta bir açık hava otelindeyim, resepsiyon da açıkta. Resepsiyonun köşesinde bir kırlangıç yuvası var; üç yavru, kafalar dışarıda, gagalar açık. Anne ve baba gidip gelip yiyecek getiriyor ve ayrı zamanlarda geldikleri için birbirlerini görmüyorlar.Anne birinci yavruya yem veriyor, birazdan baba gelip ikinciye, anne tekrar geldiğinde üçüncüye, baba gelip birinciye. İnanılır gibi değil, sırayı hiç şaşırmıyorlar.
Cesaret ve Akıl
Akşama doğru sudan çıktım, baktım yuvaya siyah bir kedi yaklaşmış. O ufacık ana baba canhıraş bir şekilde dalıp çıkıp kediyi kovaladılar. Otel sahibi şunları anlattı: “Bahar başlarında göçten döndüklerinde yuvanın bulunduğu bölümün kapalı olduğunu görünce, resepsiyon görevlisinin kaldığı odaya girip çıkıp onu uyandırmışlar.”
İletişim, Farklılık, Kalite, Yenilik, Çalışkanlık, Hız ve Yurt Sevgisi
Sabah su içmek için fıskiyenin üzerinde dolaşıp çığlık atıyorlar, ta ki fıskiye açılana kadar! Onların yaptığı yuva, diğer kuşların saman çöplerini üst üste koyarak yaptığı basit yuvalara hiç benzemiyor. Benzer yuva yapabilen başka bir kuş yoktur. Yuvalarını öyle sağlam yaparlar ki yıllarca dayanır. Yazları sıcak ülkelere göç ederler. Hiç kırlangıçları bir yerde pineklerken gördünüz mü? Devamlı uçarlar... İnanılmaz hızlıdırlar, su zerresini havada yakalarlar. Binlerce mil uzaktan hep aynı yuvaya dönerler. Ömürlerinin sonuna kadar yuvalarına bağlıdırlar.
Sayın Bayram’ın doğayı gözlemleyerek çıkardığı sonuçlar, ünlü doğa bilimcisi Charles Darwin’den (1809-1882) izler taşıyor.
………………………………
Aydınlık Gazetesi - 10.04.2019, Çarşamba
11.04.2019