19.05.2017 / Mecit Ünal - Yenilenebilir Enerjiye Termikçi Sponsor
Kadı davacı, mübaşir şahit olursa o mahkemeden adalet çıkar mı? “Eurosolar Türkiye”nin düzenlediği “Irenec 2017 7. Uluslararası Yüzde 100 Yenilenebilir Enerji Konferansı” tam da buna örnek…
Başkanlığını Tanay Sıtkı Uyar’ın yaptığı “Eurosolar Türkiye”nin düzenlediği konferans önceki gün başladı. 20 Mayıs’a kadar sürecek konferansta “Türkiye’de yenilenebilir enerji finansmanının hızlandırılması”, “yenilenebilir enerji finansmanında fırsatlar ve zorluklar”, “Türkiye’de yenilenebilir enerji kullanımının ekonomiye, iklime ve enerji verimliliğine etki analizi” gibi oturum başlıkları ile yenilenebilir enerji alanına ilişkin kimi ayrıntı sorunları da konferans temaları olarak ele alınacak. Buraya kadar her şey iyi, güzel.
Katılım Parayla
Konferansın sponsorları arasında termik santral yatırımlarıyla tanınan, Çanakkale Karabiga-Kirazlıdere’de termik santral projeleri bulunan “Yıldırım Enerji”nin de olması ise bir hayli düşündürücü. “Yıldırım Enerji”nin bu santralleri Kolombiya’dan ithal edeceği kömürle işleteceği sır değil. Santrallerin Çanakkale’nin bakir koylarına dizilmesi de bu nedenle. “Eurosolar Türkiye”, “Yıldırım Enerji”ye bir de oturum konusu ve başkanlığı vermiş. Aslında satmış demek daha doğru. Çünkü “Eurosolar Türkiye”nin sponsorluk dosyasında her bir etkinliğin fiyatı var. Örneğin, konferans sponsorluğunun fiyatı 35 bin Avro, gala yemeği sponsorluğu 23 bin Avro, kokteyl sponsorluğu 15 bin Avro. “Yıldırım Enerji”nin sponsorluk bedeli ise 10 bin Avro. Dahası, konferansı izlemek de parayla; master/doktora öğrencisiyseniz 150, kamu görevlisiyseniz 300, konuya duyarlı bir yurttaş ya da STK mensubu iseniz 400 Avro.
Toplu Fotoğrafa Sokulmadı
Bu durum geçen hafta “Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği” ile “Ege ve Marmara Belediyeleri Birliği”nin ortaklaşa düzenlediği “Birlikte Yeşil Enerjiye” başlıklı çalıştayda kınanmış, STK’ların “Irenec 2017”ye katılımının engellendiği söylenmiş, “Eurosolar Türkiye” Başkanı Tanay Sıtkı Uyar’ın bu eleştirilere karşı agresif tutumu da eleştirilmişti. Çalıştayda pankart açan doğa savunucuları da “Yıldırım Enerji”yi termik santral projesinden vazgeçmeye çağırmıştı. Çalıştay sonunda toplu fotoğrafa girmek isteyen “Yıldırım Enerji” temsilcisi ise, dernek üyelerince engellenmişti.
Konuyla ilgili basın açıklaması yapan “Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği”, “yenilenebilir enerjiye yatırım yapmış olsa dahi kömür ve termik yatırımlarından vazgeçmediği sürece ‘Yıldırım Enerji’ ve benzeri şirketlerle işbirliği yapan dernek ve kurumlarla arasına mesafe koyacağını” duyurdu.
Aydınlık Gazetesi - 19.05.2017, Cuma
19.05.2017