18.06.2018 / Süleyman Yurddaşer - AKP’nin Seçim Beyannamesindeki Tarım Vaatleri
Seçim çalışmalarına hız veren partiler, seçim beyannamelerini yayınladılar. Bu beyannamelerde tarım sektörüyle ilgili projeleri de yer alıyor.
“AKP”nin projeleri dikkati çekiyor. 16 yıldır hiç gerçekleşemeyen ya da gerçekleştiğinde ülkeden çok şey götüren projelerin benzeri tarım sektöründe de var. Bunlardan biri, Sudan’dan kiralanan 780 bin hektar tarım arazisinde “TİGEM” ve özel sektörle birlikte yapılacak tarımsal üretim projesi. Cazip gibi görünen bu projenin gerçekleşme olanağı yok.
İklimi, Toprağı Hakkında Bilgimiz Yok
Sovyetler Birliği yıkıldıktan sonra özel sektörde bazı girişimciler 90’lı yıllarda Bulgaristan’da, Ukrayna’da ve Özbekistan’da tarım arazileri kiralayarak çiftçilik yapmayı denediler. Üretim yapmak bir yana, kendilerini zor kurtardılar. Yine 80’li yılların başında, Libya’da ABD’li bir şirketin çölde bulduğu fosil su kaynağının etrafına kurduğu devasa tarım işletmeleri dizisi, Libyalılarca işletilemediği için Libya hükümeti “Türkiye Tarım Bakanlığı”na işletilmesi için teklifte bulundu. Bakanlık teklifi “TİGEM”e havale etti. Hazırlanan raporda söz konusu işletmelerin çalıştırılmasının olanak dahilinde olmadığı belirtildi. Gelelim Sudan’daki bu araziye... Arazinin kiralandığı bölgenin ne iklimi ne toprak yapısı ve ne de su kaynakları ile hakim bitki deseni bilinmiyor. Ayrıca bölgede bitki hastalıkları ve zararlıları hakında bilgimiz yok.
16 Senedir Neredeydiniz?
Bir diğer projeleri Suriye sınırı boyunca uzanan mayınlı arazilerin temizlenmesi ve halka dağıtılması. Şimdi soralım, 16 senedir neredeydiniz? Bu arazileri İsrail’e satmıştınız. O yıllarda “Anayasa Mahkemesi” bu satışı önlemişti. Bu arazinin bir an önce temizliğinin yapılıp, gerekli alt yapılarıyla (sulama tesisleri, parselleme ve diğer yapılar) bölge halkına dağıtılmalıdır. Arazinin batısında yer alan “Ceylanpınar Tarım İşletmesi”nden de halka, üretimde önderlik etmesi sağlanarak, milli ekonomiye ve istihdama katkısı sağlanmalıdır.
Yüzde 22’den Yüzde 9’a Nasıl Düştü?
Tarımda, 2023 hedefleri var. Tarım sektörü 2023 yılında “Gayri Safi Milli Hasıla” (GSYİH)’ya 150 milyar dolar katkı sağlayacakmış. Şimdi yine sorabiliriz, 16 yılda “GSYIH”ya yüzde 22 katkı sağlayan tarım sektörünü, yüzde 9’a nasıl düşürdünüz? “AKP”nin tarımda 2023 hedefleri içinde, tarım ürünleri ihracatını 45 milyar dolara çıkarmak var. 2000’lerde tarım ürünleri ihracatı 20 milyar dolardı. Son yıllarda bu rakam yarıya düştü. Tarım ürünleri ithalatında da tam tersi bir durum yaşandı. Sonuç olarak “Dünya Bankası”, “Dünya Ticaret Örgütü” ve “AB Gümrük Birliği” anlaşmalarındaki tarımla ilgili maddeleri lehimize çevirmeden ya da iptal etmeden Türk tarımının gelişmeyeceği bilinmelidir.
Aydınlık Gazetesi - 18.06.2018, Pazartesi
18.06.2018